Klimatångest och kampen om framtidsbilder

För några år sedan föddes ett nytt svenskt ord som fångade sinnestillståndet hos många människor: klimatångest. Ingen kan ha missat att det mesta vi gör till vardags, från att åka till jobbet, ordna en grillkväll eller köpa en present till mormor är ett potentiellt koldioxidutsläpp som bidrar till att skapa en mindre trevlig framtid. Det är lätt att få en känsla av att hur man än gör så blir det fel – enklast att inte göra någonting och hoppas att någon annan tar itu med det hela.

 
Den bästa terapin för att trotsa klimatångesten kan faktiskt vara att titta den rakt i vitögat istället. Debatten om hur vi ska hejda klimatförändringarna och vad det kan innebära för vårt samhälle är i full gång, och rymmer så mycket mer än vad man kan tro.
 
En bra bok att börja med för den som vill känna sig i trygga händer är Makten över klimatet av Christian Azar. Chalmersprofessorn som också är regeringens rådgivare i klimatfrågor berättar om vilka tekniska lösningar som står till buds för att komma till rätta med klimatförändringarna, och har gott hopp att det kan lyckas. Han jämför kampen för att rädda klimatet med kampen för att avskaffa slaveriet – några entusiastiska människor satte ett helt samhälle i rörelse och utrotade ett till synes orubbligt system. Det är fullt möjligt att åstadkomma en liknande förändring igen, om bara viljan finns!
 
Ett par än mer optimistiska böcker av nyare datum är Apokalypsens gosiga mörker av Anders Bolling och Farväl till världsundergången av Stefan Fölster. Bolling är journalist på Dagens nyheter och Stefan Fölster är chefsekonom på Svenskt näringsliv. Även om Bolling tar ett lite större grepp i sin bok har deras budskap stora likheter: det finns ingen anledning att oroa sig för framtiden. Både Bolling och Fölster menar att vi har en för mörk syn på den mänskliga naturen. Självklart är det så att vi kommer att överleva klimatproblemen och skapa en bättre värld, vi har ju tagit oss så här långt, eller hur? Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har det funnits så få krig och vår tolerans för våld och orättvisor har aldrig varit lägre. De menar också att människan aldrig brytt sig mycket om miljön som nu. Jag vill inte avslöja för mycket om allt spännande som väntar runt hörnet enligt Bolling och Fölster. Men det är väl värt att fundera på om algdrivna flygplan, julskinka odlad i bioreaktor och förarlösa solcellsbilar bara är en utopi eller en nära förestående teknisk revolution.
 
Plan B 3.0 uppdrag: rädda jorden!
av Lester Brown har också ett positivt budskap, men här ställs större krav på att varje person som läser boken omedelbart måste resa sig upp ur soffan och göra sin del. Plan B betonar också att vi aldrig kan lösa världens miljöproblem utan att avskaffa världsfattigdomen.
 
Det är väl ingen som inte tycker att det är viktigt med en bra miljö och ett stabilt klimat, men diskussionen runt detta börjar spetsas till och bli mer politisk. Begrepp som resursbrist och överbefolkning har börjat komma tillbaka i debatten och kopplas ihop med klimatkrisen. Gunnar Lindsteds bok Svart jord är en lättläst reportagebok som gör alla dessa stora ord väldigt konkreta och lättförståeliga. Han följer under ett år en svensk ekojordbrukare, ett nystartat jätteföretag som försöker odla upp åkermark i Ryssland och amerikanska bönder i majsbältet. Plötsligt förstår man den hopplösa ekvationen världens jordbrukare står inför. De förväntas både kunna odla mat och framställa alla biobränslen som behövs i en nära framtid.
 
En hälsosam utblick i omvärlden är också den indiska fysikern och miljökämpen Vandana Shivas bok Soil not oil. När vi i Sverige sömnigt väljer mellan E85 och vanlig bensin på macken råder istället kamp för överlevnad i Indien. Fattiga byinnevånare förlorar sin mark för att bereda plats för motorvägar och energigrödor. Soil not oil vänder hela klimat-ocn energidebatten upp och ner och låter de annars ohörda komma till tals.
 
Slutligen vill jag tipsa om en bok som skrivits av en Umeåbo: Tillväxtens sista dagar av Björn Forsberg. Undertiteln ”miljökamp om världsbilder” summerar vad klimatdebatten ytterst handlar om: hur vi tänker oss framtiden styr våra handlingar i nuet. Björn Forsberg vill inskärpa att miljöengagemanget som ”tilläggshandling” (t ex att köpa en miljöbil) bara blir symboliskt. Menar vi som privatpersoner och som samhälle allvar med att vi vill rädda miljön måste bilen göras onödig. En mängd företeelser som vi tar för givna måste helt försvinna. Den som kommer med ett sådant budskap blir naturligtvis inte festens medelpunkt. Vem vill frivilligt sänka sin levnadsstandard? Det låter ju betydligt mer attraktivt att bara byta elleverantör. Våra politiker är givetvis inte dummare än att de uppfattar detta och ”teknikspåret” är det som gäller då resurserna för forskning och samhällsplanering ska fördelas.
 
Nästan alla böckerna ovan innehåller gott om egna lästips från författarna, så det finns massor av möjligheter att ta sig en titt på framtiden – hur man än tror att den kommer att se ut.
 
/ Sonja Viklund
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sonja Viklund, Mora bibliotek den 16 juni 2009