Krympande frontallober och smarta pensionärer

Äldre människor är som olästa böcker: mellan pärmarna döljer sig ett helt livs historier!

Idag har jag fått förklaringen, svaret på den fråga mina anhöriga och kollegor ställer mig med irriterande jämna mellanrum: -varför kan du inte komma ihåg nånting?

En forskare i Umeå har nämligen kommit fram till att frontalloberna, den delen av hjärnan där minne och andra kognitiva funktioner sitter, krymper med åren!  [Läs orginalpublikationen] Visserligen står inte professor Lars Nygren oemotsagd, men han presenterar i alla fall de nyaste rönen. För en glömsk och tankspridd lekman som jag känns det som en oerhörd lättnad att kunna referera till en befintlig diagnos istället för att hitta på ursäkter. Nu kan jag istället för framstammade halvsanningar säga att jag åldras, att min tankspriddhet och glömska är helt normal! Uppenbart är i varje fall var rynkorna i pannan kommer ifrån: om frontalloberna krymper blir ju skinnet över pannbenet helt enkelt för stort, och det i sin tur borde betyda att ju rynkigare panna desto smartare är människan från början!

Nej, skämt åsido: detta med ålder är f ö något jag funderat över en hel del på sistone, dels för att jag själv börjat känna av den stigande åldern och dels för att detta med pension och pensionärer verkar ligga i tiden. Förutom ekonomiska rapporter om fonder och aktier, och så det där orangea kuvertet som irriterar lika mycket varje gång det dimper ner i brevlådan, diskuteras pension och pensionärer hett i media. Dagens pensionärer verkar inte ha pension som i arbetslediga när de pensionerar sig, istället ökar aktiviteten och man engagerar sig i barn och barnbarn, föreningsliv, studiecirklar och ett och annat extraknäck. En hel del pensionsåriga fortsätter dessutom yrkesarbeta flera år efter 65. Huruvida detta beror på att de älskar sina jobb, inte tycker sig ha råd att gå i pension eller det inte finns några värdiga ersättare ska vara osagt, men faktum kvarstår: pensionsåldern tycks stiga snarare än sjunka.

Själv har jag drömt om att gå i pension ända sedan åtta års ålder. Det verkade så underbart att slippa gå till skola eller arbete, istället valsa runt hemma, baka bullar till barnbarnen, se på TV mitt på dagen och göra sånt som är roligt. Som åttaåring såg jag inga nackdelar med att vara pensionär. Som fyrtiotvååring inser jag att det nog inte är så lätt att vara pensionär. Främst för att det tycks omöjligt att ekonomiskt leva på pensionen, men hur klarar man av att lämna arbetsplats och kollegor? Jag stormtrivs ju med mitt arbete och får i det närmaste abstinensbesvär under långhelgerna. Ett arbete erbjuder utmaningar, utveckling, stimulans och gemenskap, och har man som jag ett serviceyrke där man träffar människor hela dagarna så saknar man ju dem också. Det är viktigt att känna att man behövs! Pensionärer behövs också, tro inget annat, men tyvärr är pensionärer inga som samhället till fullo tycks räkna med. Det är som om gränsen mellan tänkande, kännande, intelligent individ och fullvärdig samhällsmedborgare går vid 65. Riktigt unga människor tycks inte inse att farmor och morfar varit barn och unga en gång, levt ett långt och innehållsrikt liv, upplevt kärlek, passion, drama och konflikt och att de fortfarande gör det: intelligens och känsloliv går inte i pension för att individen gör det.

Äldre människor är som olästa böcker: mellan pärmarna döljer sig ett helt livs historier, och jag önskar det fanns mer tid och möjligheter för människor att mötas och samtala, att de yngre fick ta del av de historier de äldre kan berätta. Förr var detta ett givet inslag i vardagen, då generationer levde nära tillsammans. Idag lever majoriteten åtskilda, så ser vår kultur och vårt samhälle ut. Inte underligt då att yngre människor ser de äldre som väsensskilda, och tvärtom.

Jag läser mycket deckare, och på senare år har jag slukat Willy Josefssons böcker om den pensionerade polisen Martin Olsson, liksom Johan Theorins böcker om pensionerade sjökaptenen Gerlof Davidsson på Öland. Förutom att de alla är välskrivna och spännande deckare bjuder de även på målande karaktärsbeskrivningar av huvudrollsinnehavarna, d v s intelligenta och kännande män som trots att de inte längre är yrkesverksamma är långtifrån inaktiva. En annan intelligent och brottlösande pensionär är Agatha Christies välkända Miss Marple, just nu även aktuell som TV-serie.

Jag hoppas jag får bli en frisk pensionär, men framförallt hoppas jag på en fortsatt respekt för mig som tänkande och kännande människa, även när jag gått i pension.

Vid pennan/
Mona-Lisa Wallin, Vilhelmina Folkbibliotek
  1. Handbok för tankspridda

Undertitel: tips, tricks och vittnesmål