Kurs i dragspel eller Ryggsäck på!

Vid 60 års ålder tänkte jag - nu är det dags!

Lite väl sent påtänkt men ändå. Modig som jag är! Det kan väl bara bli roligt? Och roligt blev det, inte för mig just den stunden, men för mina kurskamrater!

Vid första träffen var vi så där en 8 – 10 personer. Vi kånkade in våra ihoplånade dragspel, det ena större och tyngre än det andra. Hör till saken att jag är inte så storväxt precis, liten och späd. Vi satte oss tillrätta på stolarna och läraren bad oss ta på dragspelen! Vi satt i en halvmånformad ring på stolar som räckte till alla även till mig. Jag är väl lite senfärdig av mig och vår dragspelslärare tyckte nog att jag såg klen ut, så han skulle vara hjälpsam och lyfte upp dragspelet, så att det skulle vara lättare för mig att få upp det på magen och sedan skulle jag också sätta mig.

Nu hör det till saken att jag har fjällvandrat rätt så mycket i mina da´r. Vid fjällvandring hjälps man åt med sysslorna såsom matlagning, kartläsning osv. Ryggsäcken, som jag har burit med mig, har vägt sådär 10 - 14 kg och den hjälper man också varandra att få upp på ryggen! Kamraten lyfter upp ryggsäcken med ryggremmarna utåt, så det bara är att kränga på sig säcken på ryggen. Enkelt, i stället för att svinga upp den själv på ryggen! Ja, ni kanske anar vad jag gjorde!! Jag vände ryggen till läraren, som höll upp dragspelet, och krängde på mig dragspelet. PÅ RYGGEN! Först var det alldeles TYST i lektionssalen bland dragspelseleverna. Sedan började alla att GAPSKRATTA! Ja, så började min dragspelskarriär.

Nu 10 år senare spelar jag fortfarande och det går riktigt bra, är faktiskt ute bland folk och underhåller ibland! Men när jag träffar mina kamrater från kursen, så påminner dem gärna mig om min debut som dragspelare! Så mitt råd till dig, det är aldrig för sent att börja! Även om starten kan vara krokig eller till och med att du blir utskrattad. Då gäller rådet skratta åt sig själv, du med! Och ta nya tag och humorn är en bra följeslagare!

Vouloir c'est pouvoir (where there is a will there is a way) Mitt valspråk sedan jag gick i Realskolan här i Åsele och läste franska – tyckte det lät så tjusigt, men dessutom att det var ett bra sätt att förhålla sig till sin egen förmåga och vilja! Och detta förhållningssätt har jag försökt att leva efter sedan dess!

 

Åsele den 27 december 2013

Gunvår Bäckström

 

Målgrupp:

Skrivet av: Birgitta Jonsson den 9 januari 2014