Kvinnlig pionjär bland samer

Ester Blenda Nordström skrev under tidigt 1900-tal banbrytande socialrealistiska reportage om pigor, bönder och samer.

 

Blott 23 år gammal hade Ester Blenda Nordström fått tjänst på Svenska Dagbladet. När tiden för semestrar närmade sig blev hon tilldelad maj månad. Vad gör man på en semester i maj? Pigg och kavat tar hon beslutet att jobba som piga på landet. Under falskt namn söker hon jobb via en annons och hon får jobbet. Undercover, skulle vi kalla det idag. Härmed inledde hon en karriär med banbrytande socialreportage som beskrev 'vanliga' människors vardag. Denna typ av journalism hade inte fått plats på de stora tidningarnas agendor tidigare.

 
Reportagen väckte stor uppmärksamhet och då framför allt för sin beskrivning av pigors hårda villkor och långa arbetsdagar. Det väcktes frågor om det verkligen kunde vara sant, allt det som hon beskrivit. Jag berörs framför allt av hennes varma beskrivning av gemenskapen mellan pigorna och drängarna och deras vurm för dans och musik.
 
"Jag får inte tid att iaktta längre, en arm sträckes ut om mitt liv och river med mig i svängen, som lugn och trygg går logen runt, med varje tum av utrymme tillvarataget så när som på nere vid dörren, där en tät skock pojkar trängt ihop sig. Denna samling består antingen av sådana , som redan äro blasé när det gäller dans: 'va faen ska en dansa för, d'ä la ingen mening med de', eller sådana som inte ännu lärt sig den ädla konsten och anser det vara för tidigt på kvällen att våga sig in i virvlarna. Sedan fatta de plötsligt mod, när mörkret faller svartare, och knäa omkring i den mest besynnerliga dans, med armarna om varandras halsar och mössorna långt bak i nacken."
  
Hennes nästa stora projekt blev reportageboken Kåtornas folk som kom 1916. Ester Blenda sökte tjänst som nomadlärarinna hos Saarivuomalapparna i över Soppero. Hon levde med dem under 4-5 månader och följde med under deras flyttning längs med Torneträsk och till fjällvärlden. Hon klädde sig i samedräkt och försökte smälta in så mycket hon kunde. Hon var denna gång öppen med vem hon var och ingen kunde troligen missa att hon kom från södra Sverige. Hon undervisade samebarnen i räkning, läsning och den bibliska historien.
 
Reportaget kom att handla om livet i ett kollektiv där alla hjälper varandra och om de hårda villkor samerna levde under med snöstormar och vardagliga bekymmer med renhjorden. Hon skildrade de samiska kvinnornas liv vid kåtorna , samtalen vid elden, hur kolten skulle dekoreras m.m.
  
  
  
  
  
"Man ser solen gå upp och ner, ser månen hänga blek och bortglömd i den vita natten, hör riporna kuttra och locka på fjällbranterna, hör en rens klocka tona länge och milt i tystnaden, och man tycker, att annorlunda får livet inte vara om det ska kunna levas."
  
  
Hon går efter detta över till att skriva barnböcker och när boken "En rackarunge" kommer ut är den banrytande i sin genre. En historia om en föräldrarlös flicka som växer upp i småland med skinn på näsan och full med bus. (Inspiration till Pippi-böckerna kanske?)
 
Efter framgångarna med sina reportageböcker får Ester Blenda problem med alkohol, något som kommer prägla hennes liv framöver. Hon fortsätter att göra resor och skriva men har inte längre samma nyfikna blick. Hon dör 1948 efter att 12 år tidigare fått en hjärnblödning och satts under förmyndarskap.
 
 

Reportageböcker

En piga bland pigor, 1914
Kåtornas folk, 1916
Amerikanskt, 1923
Byn i vulkanens skugga, 1930
 

Barn- och ungdomsböcker

En rackarunge, 1919
15 år, 1921
Patron Annmari, 1931
Patron förlovar sig, 1933
 
 

 

Alla fakta och bilder är tagna från boken: Tio reportage som förändrade världen

 
 
 

 

 

 

 

/ Erika Forsgren

 1. Tent folk of the far north

  Av: Nordström, Ester Blenda
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1930
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 2. En piga bland pigor

  Av: Nordström, Ester Blenda
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1915
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. En rackarunge

  Av: Nordström, Ester Blenda
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Kåtornas folk

  Av: Nordström, Ester Blenda
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Samer
  Finns som: Bok
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Erika Forsgren den 9 februari 2014