Läs det som alla andra läser!

De 10 mest lästa böckerna i världen: några klassiker och några överraskningar

 
Att lista de 10 mest lästa böckerna i världen är inte det lättaste. Ska man räkna de mest sålda, eller de mest tryckta? Hur räknar man bokserier? Eller reviderade upplagor? Och hur kan man vara säker på att böckerna som köpts verkligen också har blivit lästa? Och i så fall av hur många? Hur har man lyckats räkna antalet böcker? Är de allra äldsta skrifterna med i statistiken? För var finns klassikerna?
 
En helt korrekt lista går det säkert inte att få, men här är engelsmannen James Chapmans förslag. Enligt honom bygger den på gedigna efterforskningar. Vad tycker du?


1. Bibeln

Inte så förvånande kanske att Bibeln hamnar på första plats. Med sina 3,9 miljarder sålda exemplar är ”böckernas bok” överlägsen etta på Chapmans lista. Bibeln är den enda religiösa text som kvalat in, lite förvånande kanske. Säljer exempelvis Harry Potter mer än Koranen?
 
Låna & läs:
 

2. Maos ”lilla röda”

Citat ur ordförande Maos verk utgavs för första gången på 1960-talet och blev snabbt en av de mest spridda skrifterna i världen. Den är en stark symbol för kommunismen och 820 miljoner sålda exemplar ger den en andra plats på listan.
 
Låna & läs:
 
 

3. Harry Potter

 
Med sina 400 miljoner går J. K. Rowlings sex böcker om trollkarlen Harry förbi klassikerna. Läsglada i alla åldrar har världen över fascinerats av trollkarlen Harrys äventyr på Hogwarts. Och ytterligare en film är på gång i sommar för alla som läst böckerna men inte kan få nog av Harry!
 
Låna & läs:
 

4. Sagan om ringen

 
J. R. R. Tolkiens trilogi har enligt Chapman sålt i 103 miljoner exemplar och är en klassiker, inte bara inom fantasy-genren. Böckerna som skildrar kampen mellan gott och ont (och en ring) utgavs för första gången i mitten på 50-talet. Trilogin hittade sedan både ny och gammal publik genom Peter Jacksons filmatisering i början på 2000. På gång är också filmatiseringen av The Hobbit som bygger på föregångaren till Sagan om ringen – Bilbo – en hobbits äventyr.
 
Låna & läs:
 
 

5. Alkemisten

Paulo Coelho har gjort sig känd för sina böcker med moraliska och filosofiska bottnar. Alkemisten är ett av hans mest kända verk, och bygger på en traditionell judisk berättelse. Budskapet, att man bör följa sina drömmar, har Coelho spridit till mer än 65 miljoner läsare. 
 
Låna & läs:
 
 

6. Da Vincikoden

Dan Brown slog igenom med dunder och brak med sin Da Vincikod och har enligt Chapman sålt mer än 57 miljoner kopior världen över. Huvudpersonen Robert Langdon och konspirationsteorierna gör sig också bra på vita dukten och även Da Vincikoden har blivit film. Nyligen släpptes också Änglar och demoner, den första boken om Langdon, på dvd.
 
Låna & läs:
 
 

7. Twilight

 
Vampyrhysterin fortsätter. Stephanie Myers fyra böcker om Edward och Bella har så långt sålt i 43 miljoner exemplar. Den omöjliga kärlekshistorien fortsätter fascinera och yngla av sig i nya böcker, filmer och tv-serier. Filmatiseringen har bara hunnit till nummer 2 - New moon - och mer romantik och action på vita duken är alltså att vänta.
 
Låna och läs:
 
 

8. Borta med Vinden

 
Margret Mitchells klassiker hamnar på plats 8 med 33 miljoner exemplar. Kärlekshistorien mellan Rhett Butler och Scarlet O’Hara som utspelar sig under amerikanska inbördeskriget utkom 1936 och vann både priser och läsarnas gillande. Alexandra Ripley skrev en fortsättning, Scarlett, så sent som 1991 och för något år sedan dök Donald McCraigs Rhett Butlers berättelse upp i bokhandlarna. De två första böckerna har filmatiserats och Borta med vinden vann en Oscar.
 
Låna och läs:
 
 

9. Think and Grow Rich

 
Med sina 30 miljoner sålda exemplar måste väl även svenskarna förstått storheten i Napoleon Hills självhjälpsbok i personlig utveckling, trots att den inte verkar finnas tillgänglig på särskilt många av våra bibliotek. Forskning och erfarenhet ligger bakom verket där Hill presenterar sin filosofi om hur man blir ekonomiskt oberoende. Här finns exempelvis intervjuer med några av världens mest framgångsrika ”businessmen” och tanken verkar vara just den – bli rik!
 
Du kan exempelvis köpa boken här:
 

10. Anne Franks dagbok

Precis som titeln antyder – den dagbok Anne Frank skrev när hon och hennes familj under två år gömde sig från nazisterna under Andra världskriget. Dagboken utgavs första gången av Annes pappa Otto Frank år 1947, då i något omarbetad form. Anne Franks dagbok har enligt Chapman sålt i 27 miljoner exemplar och betraktas som ett viktigt historiskt dokument och ett oförglömligt vittnesmål.
 
Låna och läs:
 


Bubblare

Chapmans förslag på böcker som säljer snabbt och kanske inte är så långt ifrån att kvala in på listan:
 
1. Liftarens guide till Galaxen: Douglas Adams fem böcker i fantasy- och sci-fi-genren från 1979.
2. Ödehuset: William P. Youngs roman om ”Mack” och de stora frågorna: Om Gud finns hur kan det då hända så mycket hemskt i världen?” 
3. Räddaren i nöden: J. D. Salingers klassiska berättelse om Holden Caulfeld. Läs recension här.
4. Graves in the wilderness : J.R Gordon
5. Tre koppar te – en ensam mans strävan att främja fred – en skola i taget: Om Greg Mortenson som grundade över 50 skolor i ett förbisett hörn av världen.
 
/ Iréne Norberg & Kurt Levlin
 
 

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 1 april 2010