Läs för oss mamma!

Boken för oss till platser, människor och upplevelser som det verkliga livet inte alltid för oss till och läsupplevelserna sår mentala frön som får oss att växa och utvecklas som människor.

Inte alla barn får uppleva hur det är att somna med en berättelse eller godnattsaga levande inom sig, men jag hade den förmånen. Den erfarenheten och de läsupplevelser det gett mig har jag burit med mig hela livet. 


Jag är född 1969 och växte alltså till större delen upp på sjuttiotalet. Rum delade jag med min två år äldre storasyster tills jag var elva år. Vi sov i en bäddsoffa, bredvid varandra, så det fanns alltid en trygghet i att inte vara ensam i nattens mörker.
 
Hur sent det än var och hur trött mamma än måste ha varit ibland så tog hon sig alltid tid att läsa för min syster och mig. Hon satt på en stol bredvid våra sängar och läse, medan vi lät berättelserna ta form och skapa bilder i våra medvetanden. Jag minns förstås inte alla böcker och berättelser, men alla Astrid Lindgrens böcker fick jag t ex glädjen av att uppleva i bokform. Idag är det kanske mer vanligt att barn först har sett filmerna antingen på TV eller video, varför upplevelsen av de skrivna berättelserna inte sällan uteblir helt och hållet.
 
De mest levande minnena jag har är från de kvällar då mamma läste Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio och Barnen från Frostmofjället för oss. Det var mycket starka läsupplevelser som levde vidare inom mig långt efter att mamma släckt ljuset och sagt godnatt, ja mycket längre än så eftersom vissa episoder gjorde stort intryck och bearbetades mentalt flera veckor och månader efter själva läsupplevelsen. Astrid kunde ju konsten introducera för barn livets riktigt stora frågor, dem som barn annars helst skulle "förskonas" från. Berättelserna gjorde att jag funderade mycket på orättvisa, ondska, godhet och döden. I mina egna lekar tillsammans med kamraterna levandegjordes t ex skräcken för de ondskefulla Tengil och riddar Kato, för orättvisan och förtrycket av de små och svaga. I skogen byggde vi riskojor och låtsades att vi var de stackars barnen från Frostmofjället, på ständig vandring i en kall och oresonlig natur där överlevnad krävde samarbete och tåga. Berättelserna tränade oss i att känna empati och sympati, och de skänkte mig några av mina första riktigt medvetna värderingar om vad jag ansåg vara rätt och fel, ont och gott. 
 
Stunden av samvaro blev en skön avslutning på dagen, att känna kropp och sinne slappna av till ljudet av mammas röst och att låta sig svepas med på fantasins mjuka våg där gränsen till nattens drömländer blev suddig och vag. Jag har försökt ge mina barn samma upplevelser, eftersom jag vet vilken förmåga det skrivna men levandegjorda ordet har att väcka tankar och nyfikenhet. Jag har inte lyckats lika bra som min mamma, det är inte varje kväll det finns tid för läsning, men jag försöker verkligen. Det är oroande att ta del av den statistik som visar att föräldrars samvaro med sina barn minskar alltmer för varje år och att tiden då föräldrar läser för sina barn minskat drastiskt de senaste tio åren. Tempot i vårt samhälle skruvas kontinuerligt upp och det vi kallar "fritid" har alltmer fyllts av stress. Barnen har så många aktiviteter utanför skoltid: idrott, sport, föreningsliv, kompisar... Det blir inte så mycket tid över där barn och vuxna har ledig tid tillsammans för att "bara vara", för samtal och oregisserad samvaro.
 
Som barn- och ungdomsbibliotekarie vet jag hur viktig högläsningen är för barns språkliga utveckling och för deras utveckling som människor. Boken för oss till platser, människor och upplevelser som det verkliga livet inte alltid för oss till, och läsupplevelserna sår mentala frön som får oss att växa och utvecklas som människor. Så LÄS för era barn!
 
Boken ger själen vingar!
/Mona-Lisa Wallin Vilhelmina Folkbibliotek
 1. Mio, min Mio

  Av: Lindgren, Astrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Bröderna Lejonhjärta

  Av: Lindgren, Astrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Barnen ifrån Frostmofjället

  Av: Fitinghoff, Laura
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 4. Pappa Pellerins dotter

  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 5. Den vita stenen

  Av: Linde, Gunnel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 6. Det blåser på månen

  Av: Linklater, Eric
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 

Målgrupp:

Skrivet av: Mona-Lisa Wallin den 27 november 2009