L.A.M.E.

Läs intervjun med Emma Eriksson, vice ordförande i nystartade föreningen L.A.M.E.

Vi som jobbar på biblioteket i Storuman blev smått förvånade när ett gäng ungdomar gjorde en förfrågan om att få låna hela vårt bestånd av mangaböcker under en helg i mars.
 
 
När vi frågade vidare så visade det sig att mangaböckerna skulle användas under ett manga- och animekonvent som skulle hållas på Luspengymnasiet. Det lät så intressant att vi genast bokade in en intervju med Emma Eriksson, en av initiativtagarna, för att få veta mer.
 
 
Vad betyder L.A.M.E?
  
Emma: L.A.M.E. står för Luspen anime manga event förening. Föreningen bildades under sommaren/hösten 2011 och består i nuläget av sju medlemmar. Vi delar alla samma intresse för japansk nykultur, till exempel manga och anime (tecknad film från Japan).
 
 
 
Vilken verksamhet har föreningen?
  
Emma: Vi har framförallt arbetat med att anordna det första konventet i Norrland för japansk nykultur, L.A.M.E.Con. Det är också det första konventet i Sverige som hållits vintertid.
 
 
 
Berätta mer om L.A.M.E.Con.
  
Emma: Konventet inleddes fredag 2/3 och avslutades söndag 4/3 och hölls i Luspengymnasiets lokaler, de som ville kunde också övernatta där. Två av föreningens medlemmar, Linus och Lina, har arbetat med konventet som projektarbete.
Under invigningen spelade konventets crew upp en liten scen med pirattema för att presentera sig. Helgen fylldes sedan av lekar, tv-spel, mangaläsning, filmvisning och en workshop i mangateckning. Totalt deltog 14 personer vilket var fler än förväntat.
 
 
 
Vad är det i den japanska nykulturen som är så lockande?
 
Emma: Det är ok att vara udda och att gå in i fantasier. Att klä ut sig, cosplaya, är högst normalt. Du kan till exempel klä ut dig till en speciell figur eller idé ur en manga eller anime. Manga- och animekonvent finns i hela världen och det passar alla åldrar!
 
 
 
Hur ser framtiden ut?
 
Emma: Föreningen siktar på att genomföra ett nytt konvent nästa vinter/vår. Förhoppningsvis med ännu fler deltagare och aktiviteter.
 
 
 
Har du någon favorit manga/anime?
 
Emma: Nana av Ai Yazawa är en favoritserie som handlar om starka kvinnor och vänskap. När det gäller anime så gillar jag Katekyo Hitman Reborn som är en rolig flumanime om den goda sidan i maffian. Spirited away är också en av mina favoriter bland anime.
 
 
Intervjuade gjorde Gun Nyberg
 
 
Biblioteket tipsar om manga..
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
..och anime.
  
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 29 mars 2012