Lapptäcken och trasmattor

"Genom rutern häri lapptäcke som häng härpå väggen kan jäg titte" Så börjar en dikt av poeten Nicke Sjödin från Ångermanland.

Genom rutern
häri lapptäcke
som häng
härpå väggen
kan jäg titte
Så börjar en dikt av Nicke Sjödin, poet från
Röån i Ångermanland. En poet som träffat
många företeelser i vår vardag på spiken.

Dikten finns i boken Ett som anne. Här vill jag dela med mig av några tankar och tips kring vävning och lapptäckssömnad. En god vän och före detta kollega "lurade" mig att börja väva, vilket jag verkligen uppskattar.

I en röd liten stuga vid före detta Blåviksskolan lyser ofta flitens lampa. Många damer och även herrar tillbringar mycket av sin fritid där för att locka fram de underbaraste mönster i dukar, mattor, plädar med mera. Nu är jag också en av dem som gärna sitter där när tiden och orken räcker till. Många frivilliga, med kunskap om vävning, ställer upp för att hjälpa till med uppsättning av vävar och när det trasslar till sig.

 
På en kurs i lapptäckssömnad, som jag gick för några år sedan, fick jag inspiration att trolla med lappar. Det som överraskade mig var att det finns så många olika tekniker för lappsömnad. En av teknikerna, som tilltalades av var paper piecing, vilken kortfattat  innebär att man klipper bitar ur ett pappersmönster, syr på en tyglapp och sammanfogar detta till en bild.
 
Livet är som en väv eller ett lapptäcke med både ljusa och mörka inslag. Färgerna harmonierar med varandra så att det blir ett
vackert mönster. Först när väven eller lapptäcket är klart ser man hur det blev. Är det kanske så också med ett människoliv att vi behöver både mörka och ljusa inslag för att det ska bli en fin enhet? Jag tror att skaparlust är en gåva från Gud. Att t.ex. sitta vid vävstolen, symaskinen eller med annan kreativ sysselsättning ger avkoppling och tillfredsställelse. Ljuvliga färger, som bedårar ögat och väcker lusten att drömma sig bakåt i tiden. Gamla minnen blir som nya.
 
I Sjödins bok Åslappe finns en dikt som heter Trasmattern. Där kan man verkligen se bilderna av gamla klädesplagg framför sig och känna dofter från förr. Tala om recycling.  
 
 

Några boktips:

Igell, Tina
Trasmattor och andra inslag
Gellein Merkesdal, Gerd
Lappar på landet
/Gerd Larsson, Åsele bibliotek


 
 

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 3 maj 2010