Mäktig tussilago

Titeln Mäktig Tussilago kan leda till en föreställning om en bok som på något sätt beskriver våren, eller.....

För bokens huvudperson Oscar Riktelius skymtar våren i och för sig i korta sekvenser i det inre kaos som råder. Under några stunder, ”små blinkningar”, ser han Guds existens i vårens attribut i form av tussilagon och smörblommor. Man kan också ana en viss förtröstan över att även om den ”gröna ögonlättnaden” för tillfället är övertäckt med snö, så kommer den åter att tina fram.

Hoppas ändå Oscar på ett tillfrisknande någonstans i sitt förvirrade mörker?

Martin, Oscars tålmodige och modige psykdoktor försöker också få till en ”töboll” för Oscars räkning medan ”årets snöboll samlade på sig den ena dagen efter den andra”.

Oscar har drabbats av en massiv psykos som man kan ana har sitt ursprung i relationen till  farfadern  - och vad han fått veta om honom - och sin egen far och de revolter som utspelat sig mellan far-farfar och Oscar-far i olika former.

Under en middagsbjudning som Oscar bestämt sig för att genomdriva i ensamt värdskap eftersom hans sambo har lämnat hemmet tillsammans med de två barnen, går allt överstyr. Oscar som redan innan bjudningen börjat tappa fotfästet har som av en händelse (?) placerat en ”olfaktorisk chockfaktor – protest” vid skohyllan i hallen. Jag talar inte om vad den bestod av… vill inte förstöra nöjet för den som tänker läsa boken.

Boken beskriver vad som kommer fram i psykdoktor Martins samtal med Oscar angående den fatala middagsbjudningen som slutgiltigt för in Oscar i en tillvaro där man knappast kan tro på någon snösmältning. Vi får också träffa några personer förutom Oscars ”verbala” middagsgäster som ligger något utanför normaliteten, men som innan den slutliga kollapsen varit centrala i Oscars vardag.

Maja Lundgren är fenomenal på att lotsa läsaren in i en text som inte alla gånger är lätt att förstå direkt, men som är så rolig och icke-mästrande att man gärna kollar ett par gånger i ordboken för nöjet att hänga med. Hon är en mästare på att göra det osynliga synligt, så mitt tips är att läsa och njuta av boken, gärna två gånger!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gunilla Pettersson den 23 maj 2016