Människans bästa vän...

Jag har en liten hund som heter Marit. Hon är en kinesisk nakenhund men är så långt ifrån naken som man kan komma. Hon har en lång, lite lockig, svart päls, som gärna tovar sig. Därför är hon för det mesta korthårig. Jag och min sambo är inte så bra på pälsvård.

 
 
I september var vi ute på en liten promenad
, jag och Marit. Vi hamnade som så ofta bakom ishockeyhallen, där jag brukar släppa henne lös. Döm om min förvåning när jag upptäckte en stor vit snöhög där. Först förstod jag inte vad det var, men Marit fattade direkt. Hon sprang upp och ner, hon krafsade och stod i. Hon var överlycklig! När hon blir så där glad brukar hon springa runt så fort att bakbenen nästan inte hinner med, de släpas i marken. Tänk om man själv kunde bli så glad för en snöhög.

Hon är för det mesta väldigt glad, min vovve. Om det kommer någon och hälsar på, som hon känner, vet hon inte hur hon ska göra för att visa hur glad hon är. Oftast lägger hon sig på rygg på marken och spretar rakt ut med benen. Svansen viftar glatt och hon vill bara att man ska klappa på henne. Om det kommer någon hon inte känner, då blir hon osäker och skäller. Hon är speciellt reserverad mot män. Kanske har det att göra med att de oftast är större än kvinnor och har mörk röst.  Min kusins sambo var Marit väldigt rädd för när hon var liten. Så fort han kom in i ett rum gick hon ut. Men en kväll när vi var där bjöd han på chips och nu är de bästa vänner!
 
Marit är ett av mina favoritmotiv när jag målar akvarell så därför har jag tagit med några bilder av Marit som jag målat. Det är bilder av Marit vid havet. Hon tycker inte alls om vatten så vi brukar bära ut henne en bit och sen får hon simma in. Efter att hon simmat in och skakat av sig brukar hon se ganska moloken ut, men det brukar gå över fort när hon fått torka sig en stund i de varma havsvindarna.

Slutligen tänkte jag tipsa om några bra hundböcker. Åsa Nilsonne har skrivit en bok som heter Zelda och meningen med att hund.  Zelda är en kinesisk nakenhund liksom Marit och därför tyckte jag så klart att det var extra kul att läsa den.  Om du vill att din hund ska vara varm i vinter så finns boken Sticka till din hund. Den kan ju vara extra intressant om man har en korthårig hund eller nakenhund som verkligen är naken. Nedan följer några tips på böcker om hundar. Det är både skönlitteratur och facklitteratur.
 
/ Maria Forsgren, Norsjö
 

Boktips


Stora hundboken : lexikon från A till Ö och rasbeskrivningar / Karl Henning, Marjatta Knutson
Ensamma hjärtan och hemlösa hundar / Lucy Dillon
Lystra: Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund / Mehmea Mohlin
Hund : Bonniers stora bok om att välja rätt ras och ge sin hund ett bra liv Hundraser i Sverige

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Maria Forsgren den 28 november 2011