Meröppet i Sorsele

Det meröppna biblioteket i Sorsele gör att du kan använda biblioteket även på tider då det inte är bemannat.

Från och med den 1 oktober 2016 har vi meröppet på Sorsele bibliotek. 

Begreppet meröppet är medvetet valt för att poängtera att det handlar om ett komplement till och inte en ersättning av det bemannade biblioteket. Meröppet innebär en utök

Foto på tidningshörnan på Sorsele bibliotek Gunilla Andersson

ad tillgänglighet men med bibehållen bemanning av personalen.
Under meröppet kan du i lugn och ro botanisera bland hyllorna, studera, läsa tidningar och tidskrifter samt använda det trådlösa nätverket.
Och varför inte nyttja bibliotekslokalen att mötas i? Sorsele bibliotek är ju alla sorselebors vardagsrum där alla ska trivas – men tänk på att visa hänsyn när det är andra i lokalen!

För att få tillgång till det meröppna biblioteket måste du registrera dig som meröppetanvändare, vara minst 18 år och inneha ett svenskt personnummer.
Kontakta personalen under bemannad öppettid.

Så kommer du in
Under obemannad tid kan du låsa upp entrédörren med hjälp av din nyckeltagg på knappsatsen vid dörren. Efter detta låses dörren upp så att du kan gå in i biblioteket. Se till att dörren stängs ordentligt efter dig!
 
Nyckeltaggen och pinkoden är personliga och får inte lämnas ut till någon annan person. Det är viktigt att du inte släpper in obehöriga personer. Vuxen bekant eller anhörig som önskar följa med under meröppet uppmanas skaffa egen behörighet. Barn får självklart följa med förälder eller målsman. Tänk på att vi ser vem det är som har använt taggen för att komma in. Vi skapar endast taggar som är personliga och aldrig till grupper, föreningar och liknande. Upptäcker vi att ni lånat ut er tagg eller släppt in obehöriga personer så spärrar vi taggen. 

Öppettiderna för meröppet
Biblioteket öppnas kl. 7 för meröppet-användare och stänger kl. 21. Se till att lämna lokalen i tid. Kontrollera alltid att dörren slagit igen ordentligt och är låst när du lämnar biblioteket.

Foto på barnavdelningen på Sorsele bibliotek med många böcker, den blå pölen och gosedjur i förgrunden och tältkåtan i bakgrunden tillsamma Gunilla Andersson


Skötsel och säkerhet
För att meröppet ska fungera är det viktigt att du plockar undan och tar hand om vårt gemensamma bibliotek.
Biblioteket ansvarar inte för kvarglömda eller förlorade föremål.

Låna och återlämna
Du lånar och återlämnar dina böcker som vanligt i självbetjäningsautomaten. Följ instruktionerna på skärmen. Kontrollera noga att dina böcker blivit registrerade.

Hämta reserverade böcker           
Böcker som är klara att hämta står på hyllan för reserverade böcker. De står sorterade efter din hämtkod. När du hittat dina böcker måste du låna dem i automaten när biblioteket inte är bemannat.

Personal
Under meröppettider så kan personal vistas i lokalen med andra uppgifter än att betjäna besökare. Tänk på att personalen endast är tillgänglig under de bemannade öppettiderna. Om något händer under meröppet så går det ej att kontakta personalen