MIK - vad är det?
Det är en förkortning för medie- och informationskunnighet - en nödvändig kompetens för ALLA i samhället
För att kunna fatta medvetna beslut i vår medievardag är idag medie- och informationskunnighet, MIK, en nödvändig kompetens för alla i samhället.
En stor del av vår vakna tid används till att använda olika medier och ta del av olika typer av innehåll, för nytta och nöje samt för att kommunicera och göra vår röst hörd. Medier bidrar också till stor del i att forma vår världsbild. För att kunna förstå, värdera, använda och uttrycka sig via medier och andra informationskanaler behövs många olika kunskaper. Det handlar om medie- och informationskunnighet, MIK.
Mediekunnighet betonar förmågan att förstå mediernas funktioner, värdera hur dessa funktioner utförs och att använda medier på ett klokt sätt - inte minst för att kunna uttrycka sig själv i ord och bild. Informationskunnighet understryker vikten av att ha tillgång till och förmåga att hantera och värdera information, att vara källkritisk. För att kunna maximera möjligheterna och minimera riskerna i dagens medielandskap är medie- och informationskunnighet en nyckelkompetens, inte bara för barn och unga utan för alla åldrar. (Källa: Statens medieård & Nordicom)
TIPS PÅ WEBBRESURSER OM MIK
Statens medieråd har bra sidor om MIK, bl a Lär om medier och MIK för mig.
Lär om medier vänder sig till lärare, bibliotekarier, föräldrar och andra vuxna som vill lära sig mer om dagens medielandskap. Här hittar du också MIK för mig. Det är ett digitalt verktyg fyllt med diskussionsfrågor, färdiga lektionspaket och övningar om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet.
Skolverket har en bra Guide för källkritik för lärare och på Metros Viralgranskaren kan du lära dig mer om hur man t ex källkritiskt granskar innehåll på nätet. Där finns även nyheter från sociala medier som källgranskats av Viralgranskaren och visat sig vara falska.
Även Internetstiftelsen har en bra Internetguide som heter Källkritik på Internet, med bl a ett kapitel om hur man källgranskar olika medieformat, t ex bilder. Alla Internetguider på Internetstiftelsens webb finns tillgängliga i fulltext.