Mina bästa restips

De flesta av oss reser en del. Oftast lite kortare sträckor, ibland långt. För min del blir det en blandning av allt möjligt.

Jag har sammanställt några tips om sådant som kan vara bra att tänka på vid resor. Varsågod! En del av det kan vara användbart även vid bussresor inom Västerbotten.

De flesta av oss reser en del. Oftast lite kortare sträckor, ibland långt. För min del blir det en blandning av allt möjligt. Jag har sammanställt några tips om sådant som kan vara bra att tänka på vid resor. Varsågod! En del av det kan vara användbart även vid bussresor inom Västerbotten.

Uppblåsbar nackkudde

För min del känns en uppblåsbar kudde helt självskriven. Jag brukar dåsa till och då behövs kudden. De få gånger jag glömt kudden hemma har jag alltid fått ångra det... Det är jättejobbigt att "tappa" huvudet och dessutom har jag ofta väckt mig själv genom att slå huvudet i en fönsterruta. Inte behagligt alls.

Värdebälte

Troligen är de flesta människor man träffar ärliga. Tråkigt nog brukar de oärliga dyka upp på flygplatser, busstationer, järnvägsstationer - ja, överallt där stackars stressade resenärer finns. Hittills har aldrig haft oturen att bli bestulen, men varför chansa? Det är ju trots allt ganska enkelt att stoppa ner sina värdesaker i ett sådant här värdebälte. Jag är försiktig och förvarar VISA-kort, pass och åtminstone en del av reskassan där.

Det här kan kallas lite olika saker: Ibland även money belt eller security belt. Det är en liten påse, oftast med 2 blixtlås (2 fack), avsett att ha dolt innanför kläderna. Affärer som säljer väskor brukar ha sådana här och även sportaffärer. Det finns faktiskt olika varianter, vanligast är kanske att ha runt midjan. Men det finns även sådana avsedda att ha om halsen eller att fästa på låret. De brukar vara i ganska tunt tyg i något syntetmaterial. Jag är van vid varianten som man har om midjan.

Med lite träning är det fullt möjligt att plocka fram det man behöver utan att det syns vad man håller på med.

Lämna laddaren hemma!

Det kan låta så bra och miljövänligt att ta med laddare och laddningsbara batterier. Och jag tycker det fungerar så bra hemma. Men, utomlands... Man kan inte riktigt vara säker på vad det är för volttal, faktiskt. Egendomligt nog kan det variera över dygnet i vissa länder.

För några år sedan försökte jag ladda batterier i Indien. Först verkade det så bra: Det gick ju så fort! Men sedan när en medresenär påpekade att överhettade, brännheta batterier faktiskt kan explodera... Det blev inköp av Duracell batterier i stället.

Ta inte med saker som kräver bruksanvisning

Det är ju ändå så mycket som ska packas - och åtskilligt andra papper. Så varför krångla till det med en komplicerad teknisk pryl som man inte kan ställa in eller använda utan bruksanvisning?

För några år sedan köpte jag en avancerad väckarklocka, avsedd för resor. Man kunde ställa in olika tidszoner och språk. Först misslyckades jag med att över huvud taget ställa in ringning och sedan gick det inte att ta bort ringningen...

Numera har jag en enkel väckarklocka som är så pass okomplicerad att sköta att bruksanvisningen kan jag strunta i helt och hållet.

Ett bonustips

Håll utkik efter roliga skyltar. När det gäller skyltar på svenska finns ju de märkligaste särskrivningar och felstavningar. Och när det gäller engelska, finns det också en hel del märkliga sätt att uttrycka sig.

Eller vad sägs om följande som jag fått av en bekant:

Skylt hos indisk gynekolog: "Specialist in women and other diseases

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 27 januari 2010