Minecraft - Vad är grejen?

Nästan varje dag kommer frågan i lånedisken. ”Finns det någon bok om Minecraft?” och nästan varje dag kommer svaret ”Nej, alla är utlånade just nu. Ska jag reservera en åt dig?” Minecraft är de populäraste böckerna på faktahyllan just nu, och det ser inte ut att trappas av. Vad är grejen med Minecraft, varför är det så populärt?

Minecraft är ett spel som kom 2011. Spelet skapades av en kille som hette Markus Persson och har blivit ett av de mest framgångsrika spelen i världen. 100 miljoner människor har en Minecraft-användare. Det är ganska bra för att vara skapat av en person!

Minecraft3
I Minecraft spelar du som en liten gubbe i en värld uppbyggd av kuber. Spelet har inte riktigt någon handling, utan är väldigt fritt och det är just det som är grejen med Minecraft. Genom att samla material i miljön omkring dig, metall och ädelstenar i grottorna, jord från marken, vatten och sand från stranden, ull från fåren, så kan du bygga saker. Du kan bygga vad som helst. Var som helst. Minecraft är som ett virituellt lego, där bitar av block byggs upp till hus, slott, tempel, statyer, labyrinter, gåtor eller en farm med kor, får och en åker.

Olika material kan kombineras till olika föremål för att dekorera eller bygga ännu finare saker. Du kan spela på Survival mode, där monster vill döda dig om natten och du behöver äta regelbundet för att överleva, och du kan spela i Creative mode, där du har tillgång till alla material i spelet och kan fokusera på att bara bygga coola saker. 

Du kan spela ensam eller med andra över internet. Kreativa människor i hela världen har hjälpts åt att utveckla spelet, ”modda” det så att det går att spela minispel i spelet, vilket gör att det finns ännu fler sidor att utforska av Minecraftuniversumet. I Minecraft kan du göra vad du vill, hur du vill, var du vill och när du vill. Det går alltså att diskutera i timtals med klasskompisarna om vad man byggde igår kväll, eftersom alla har en unik upplevelse att dela med sig av.


Vill du veta mer tycker jag att du ska fråga ditt barn eller barnbarn om du får sitta bredvid och titta på när de spelar. Fråga gärna om vad de gör i spelet. Be dem visa saker. Fråga om du själv får prova lite! Det kanske sker jätteförvirrande ut först, med kuber överallt, en arm som hugger sten med en yxa så att kuberna flyger, monster som hoppar runt i grottorna och en spelkaraktär som snabbt springer framåt genom en skog. Ge det en chans!

Börja om från början och låt barnen ge dig tips medan du försöker överleva din första natt i Minecraft genom att så snabbt som möjligt bygga dig ett hus så att monster inte kan döda dig.

Minecraft2
Byt till Creative mode och försök bygga något. Snart nog kanske du fattar vad som är grejen, varför det är så populärt och varför det är så roligt.

Minecraft är faktiskt inte ett spel för barn. Det är ett spel för människor i alla åldrar, och spelas av nästan lika många vuxna som barn. Prova du också! Kanske blir du världens coolaste Minecraft-mormor?

 1. Minecraftlabbet

  Undertitel: spännande och kreativa projekt för hela familjen
  Av: Miller, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Spel och tidsfördriv
  Finns som: Bok
 2. Minecraft

  Undertitel: stridshandboken
  Av: Milton, Stephanie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Spel och tidsfördriv
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kerstin Andersson den 18 maj 2017