Money money money

Tiden före och efter jul brukar vara lite mer krävande än normalt för hushållskassan. Här kommer lite tips på vad man kan göra för att klara skivan!

 ”Om jag hade pengar, jabba dabba dibi dibi dibi dibi dibi daj
bara gå omkring och rabbadam; hela fickan full med guld…”
Vill även du stämma in i denna sångrefräng från musikalen ” En spelman på taket”? Pengar - eller bristen på dem - betyder mycket för de flesta, inte minst när julen närmar sig med stormsteg!
  
 
Årets julklapp
Det lackar mot jul och plånboken känns inte så tjock. Reklamen lockar och affärerna frestar alltmedan Abbas ”Money money money/Always sunny/In the rich man´s world” tickar retfullt som en bomb någonstans i bakhuvudet.  Surfplattan –Ipaden - är årets julklapp enligt Handelns utredningsinstitut. Julklappar kan bli en riktigt dyr historia liksom all den goda julmaten. Ja, för många är kanske frågan om man egentligen har råd med julen. Vad ska man göra?
 
  
Gör en budget!
Ett sätt är att göra en budget för att få slantarna att räcka lite längre. Råd om hur man gör upp en budgetkalkyl går att få på Konsumentverkets hemsida www.konsumentverket.se.
Böcker med budgettips finns förstås också.Flyttahemifrånboken har en enkel budget för den som ska ta klivet ut från hemmets trygga vrå och försöka klara sig på egen hand ekonomiskt.
  
 
Julklapparna
I boken 750 spartips för barnfamiljer så finns tips på presenter och julklappar som man kan göra själv. Ett råd är att skjuta upp köpen av kläder till mellandagsrean. Måste allt vara nytt? Begagnat kan vara nog så fint – köp något på second hand eller fixa till något gammalt, som bara hänger i garderoben.
 
 
 
Julmaten
I ovanstående bok får du även tips på hur maten kan bli billigare. Slopa hel- och halvfabrikat om du har möjlighet. Där finns massor av pengar att tjäna, liksom om du hinner baka brödet själv. Enligt Konsumentverkets beräkningar så sparar en familj på fyra personer 4000 kronor per år genom att baka sitt eget bröd.

Tänk också på att ta vara på rester. På julen brukar det bli en hel del goda slattar, som kan tas tillvara. På köpet lever man då också mer ekologiskt. 27 % av den mat som bärs hem i svenska matkassar slängs, enligt en beräkning gjord av konsumentföreningen i Stockholm 2008. Förutom att vara väldigt oekonomiskt, så förstör man miljön. Den mat som svenskarna slänger motsvarar koldioxidutsläpp från cirka 700 000 bilar! Läs broschyren Släng inte maten. En liten klimatsmart guide om mat http://www.konsumentforeningenstockholm.se
 
Spara eller Slösa?
Flera av oss lite äldre minns säkert den klassiska serien om flickorna Spara och Slösa, som fanns i tidskriften Lyckoslanten. Vilken personlighet är du? Det kan man testa i boken Ta makten över dina pengar. Pengar och psykologi. Nina Jansdotter talar om sex olika personligheter och vad man kan göra om pengarna börjar styra för mycket i tillvaron.
 
 Aktier – något för alla
 Även för oss småsparare är det idé att lägga undan en slant för sparande och naturligtvis för oförutsedda utgifter. Det finns olika sätt att spara på. Aktier är faktiskt något för alla resonerar finansmannen Per Börjesson i sina böcker Så här kan alla svenskar bli miljonärer och Så här blev Warren Buffet världens rikaste person. Böckerna är en bra start för den som vill börja med aktiesparande liksom hemsidorna www.aktiespararna.se och www.finansportalen.se. Sedan ska inte heller en mängd tidningar och tidskrifter -Dagens industri, Veckans affärer med flera och bankernas informationssidor glömmas bort i sammanhanget.
 
 
”Gurun” Warren Buffet
Den stenrike miljardären Warren Buffet, skaparen av investmentbolaget Berkshire Hathaway, har blivit mångas guru och förebild när det gäller placeringar och ekonomiska tankegångar. Buffet startade i princip med två tomma händer och rankas i år som nummer tre bland världens rikaste personer, med en förmögenhet på cirka 47 miljarder dollar. (2008 rankades han som nummer ett). Buffet förespråkar investeringar i stabila företag som visat sig gå med vinst under lång tid. Dessutom anser han att man bara ska satsa på branscher och företag som man förstår sig på.

I en intervju i Wall Street Journal i år, säger han att ” Folk i det högsta skiktet, folk som jag själv, borde betala mycket mer i skatt. Vi har det bättre idag än vi någonsin haft det”. Det är förstås en något kontroversiell idé i vissa kretsar. Dessutom meddelade han år 2006, att han kommer att skänka bort 85 % av sin förmögenhet när han dör till välgörande ändamål.
 
  
 
Kamprad och Wallenberg
En svensk miljardär som det skrivits flera böcker om är Ingvar Kamprad, IKEA:s skapare. Läs till exempel Historien om IKEA: Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull eller den lite mer kritiska Sanningen om IKEA av Johan Stenebo.
 
 
 
 
 
Det Wallenbergska finansimperiet grundlades av André Oskar Wallenberg 1856 och hans sons liv finns beskriven i boken Marcus Wallenberg 1864-1943 : hans liv och gärning av Torsten Gårdlund.

Något som man kan dra lärdom av, är det faktum att många av dessa otroligt rika personer, i regel lever eller levde väldigt spartanskt och enkelt.
 
 Rikedom = lycka?
Om nu lottovinsten ramlar in – blir jag då lyckligare? Det är en helt annan femma! Gläd dig åt att om du är svensk så tillhör du ändå ett av de lyckligaste folken i världen.(Sverige hamnar på plats nummer sju enligt en undersökning 2008 gjord av University of Michigan).
 
Ta nu inte summa summarum det här med pengar alltför gravallvarligt. Inte det här med julen och alla "måsten", som förknippas med den heller för den delen. Köp lite hel- och halvfabrikat på burk för en gångs skull. Sjunk ner i soffan med nötterna och glöggen och läs högt ur Mark Twains Miljonpundsedeln och andra historier för din familj och dina vänner. Läs om snåljåpen Joakim von Anka i Kalle Anka för barnen. Ett gott skratt förlänger livet och gör dig definitivt rikare! 
 
 
 
God Jul!
önskar Birgitta Sandqvist-Andersson,
Sorsele bibliotek 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 28 november 2010