Musik är livet!

-intervju med Viggo Svanberg, ung musiker från Storuman

Hur började det egentligen? Ja, redan när jag var en liten grabb ville jag uppträda. Det var småstjärnorna hemma så ofta som möjligt. Det första jag frågade min förskolefröken var: När får jag börja spela gitarr?

 
Att gitarr skulle bli mitt huvudinstrument stod klart redan när jag som treåring fick en leksaksgitarr som jag showade runt med. När sedan mormor och  morfar gav mig min första akustiska när jag gick på lågstadiet var saken klar. Mormor lärde mig några ackord och jag övade tills jag fick blåsor på fingarna. Trots det fortsatte jag spela för det var så kul. Nu har jag så hårt skinn på fingertopparna att det är svårt för sjukhuspersonalen att ta blodprov på mig.
 
I fyran var det äntligen dags att lära sig spela på riktigt. Erland Israelsson var min gitarrlärare och utan honom hade jag inte kommit så här långt i mitt gitarrspel. Jag tog enskilda lektioner, var med i orkestern och i en gitarrensemble så det blev mycket tid på rummet med gitarren.
 
I sexan fick jag min första elgitarr och kunde börja spela den musik som jag brann för: Hårdrock!
Som tur var så hittade jag kompisar som ville spela samma sorts musik och vi bildade bandet Empty. Det spelades en hel del vill jag lova! Våra föräldrar önskade sig nog både huvudvärkstabletter och öronproppar ibland. Vi hade ingen sångare så jag fick ta sånglektioner för att öva på den biten. Bandets repertoar bestod både av eget material och coverlåtar och tack vare Duncan Kemp och Gösta Forsman kunde vi spela in en skiva med egna låtar. Vi fick dessutom stöd och hjälp av våra föräldrar och Staffan Johansson fixade oss t-shirts med vår bandlogo på.
Empty gjorde några spelningar på ungdomsgårdar runt omkring och vi var även till Umeå och spelade på Nolia.
 
Mitt nuvarande band heter Vanity Insanity. Vi har spelat på bland annat Kulturnatta i Umeå och festivalen Rock Out Wild. Jag är också ute och spelar som trubadur ibland.
Det senaste året har jag arbetat för Kulturakademin och på Röbroskolan.
Det har varit en lärorik tid och jag hoppas att jag kunnat inspirera eleverna till att tro på sig själva och att ha roligt när dom spelar.
 
En dag hoppas jag kunna leva på min musik för det roligaste jag vet är att stå på en scen och spela.
 
Namn: Viggo Svanberg
Ålder: 20 år
Bor: Just nu i Storuman men på väg att flytta till Umeå
Favoritmat: Palt
Favoritgrupp: Dio
Instrument: en nylonsträngad gitarr, en stålsträngad gitarr, tre elgitarrer, en mandolin, munspel, näsflöjt, rytm-ägg
 
Ord på vägen till blivande musiker: Skydda din hörsel, öva varje dag, lär dig grunderna ordentligt,  det är bra att lära sig flera sorters musik, lär dig spela med andra, ha kul och GE ALDRIG UPP!
  
www.myspace.com/viggovain/videos
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 12 december 2011