Musik och berättarfest längst Konstvägen Sju Älvar 2011.

Musik- och berättarfest längst Konstvägen Sju Älvar. Bjurholm, Dorotea, Åsele, Vännäs och Umeå. Musik, skrönor och dans.

Bjurholm 15/1, Dorotea 22/1, Åsele 5/2, Vännäs 12/2, Glashuset Umeå 9/4.

Medverkande:

Greger Ottosson, Bjurholm, konferencier, munspel, berättare.
Birgit Lindberg, Umeå, pianist ”jazzlegend”.
Anders Färdal, gäst, gitarr (Dorotea, Åsele)
Hans-Olov Henriksson, Vännäs, gitarr, bas, sång.
Jan Westerlund, Bjurholm, fiol, bas, berättare.
Roger Johansson, Bjurholm, dragspel, berättare.
Petri Kivimäki, Åsele, saxofon, cajon, berättare.
Hästskoteatern, Dorotea, sång, musik, berättande.
Karin Gulliksson, projektledare.

Det började med ett telefonsamtal från Astrid Rönnqvist i Dorotea, representant i föreningen Konstvägen Sju Älvar.
Frågan löd; kan och vill Hästskoteatern vara med i Konstvägens
musik och berättarfest?
Projektet utgick från fem kommuner, med artister från respektive kommun.
Jag uppfattade det som att vi, Hästskoteatern, skulle uppträda när arrangemanget var i Dorotea. Jättekul, klart att vi är med.
Alltså, Hästskoteatern som består av Bitten Sjöström och jag, Roland Blomqvist(undertecknad).
Men snart stod det klart att det inte bara gällde ett framträdande för våran del, samtliga artist från resp. kommun skulle uppträda tillsammans, göra en turné under fem lördagar. Bjurholm 15/1, Dorotea 22/1, Åsele 5/2, Vännäs 12/2 och Umeå (Glashuset) 9/4.
Härligt, vilken utmaning, lite nervigt!!
I detta läge hade inte Umeå någon representant, så under vårt första möte på Wärdshuset i Åsele föreslås Birgit Lindberg (jubel uppstod). Karin tar kontakt med Birgit och det blev positivt gensvar.

Vilken känsla, skall verkligen vi, Hästskoteatern, få stå på samma scen som Birgit Lindberg, den kände jazzpianisten från Umeå.
Hon som har träffat Louis Armstrong och spelat med kända artist i Sverige och utomlands.

Samma scen som Greger Ottosson, berättaren, musikern, skådespelaren på Västerbottensteatern.
Första gången Greger kom till Ormsjö Folkets Hus, kan jag berätta att Bitten blev förälskad i Gregers  berättande och spelandet på dragspel och munspel.

Janne och Roger, de fantastiska folkmusikerna i gänget, spelar några schottisar, hyfs och real som de lärt sig under sin resa i Skottland.

Sen har vi Hans-Olov som sjunger och spelar gitarr som en gud, är varm och glad.

Petri spelar på två olika saxofoner, med
en känsla som får håren att resa på sig. Han berättar med stor humor om sitt ursprung från Österbotten i Finland, visar kniven, sjunger på finska med glimten i ögat.

Jo så har det blivit,
Bitten får till och med sjunga Åselevisan tillsammans med Birgit, Petri, Hans-Olof under turnén. I Vännäs kompade Birgit oss i sista låten ”Kling Klang”.
Detta har inte funnits i vår sinnesvärd, men desto roligare och lärorikt har det varit.

Ett mycket muntert turnégäng, med många skratt och oväntade infall, pojkar som dansar, Greger som fått atros i ryggen men borde fått det i käken, så som han ständigt pratar. Grabbarna har fullt upp med att ta över pratandet och har lyckats få tyst på Greger när han kommenderats att spela på munspelet!

Föreställningarna som har varat i ca 2 timmar, har genomsyrats av små underfundiga ordväxlingar mellan artisterna och utstrålat humor och glädje. Dagen efter sa en dam i Dorotea, jag blev så glad och det håller i sig än.

Final på vår turné - Glashuset i Umeå.

Här är vi alla efter finallunchen. (Greger fattas, han ligger hemma med ryggskott och lunginflammation)

Ett stort tack till föreningen Konstvägen Sju Älvar med
ordförande Bo Nilsson och Karin Gulliksson (projektledare)

Vad händer på Konstvägen?
Två konstverk har tagits bort, "Väg ledning" av Gunilla Wihlborg och "Konstväg" av Kari Cavén på grund av slitage.

9 juli kommer ett ny konstverk att invigas i Balsjö, "Oh du härliga land" av konstnärsparet Linda och Mattias Baudin frå Olofsfors.

Ett nytt konstverk planeras till Borgafjäll.

Dessutom kommer ett nytt konstverk att placeras, vid den vackra rastplatsen där Konstvägen och Lögdeälven möts.
Ett sju meter högt verk "Trafikabstraktion" av Jacob Dahlgren från Stockholm.

Vid penna Roland Blomqvist, Dorotea bibliotek.

Skrivet av: Teknikhuset den 28 mars 2011