Något som ger förstånd samtidigt som det lugnar

Vad är det som är så speciellt med böcker?

Vad är det som är så speciellt med böcker? Det är något som drar i trådarna, något som får mig att längta efter läsningen. Har det att göra med mig som person, eller känner fler precis som jag?

Så fort jag läser hör jag inte om någon talar eller om någon säger mitt namn. Vad är det som gör böckerna till magneter jag dras till ständigt och jämt?
Ofta ställer jag frågan: ”Varför läser jag böcker”? Till mig själv. Vad är det som gång på gång får mig att slå upp en bok och börja läsa de svarta bokstäverna som tryggt ligger mot det gräddvita papperen? Varför dras jag till böckerna i affären och biblioteket?

För mig betyder läsning otroligt mycket, det är inte bara något jag ägnar mig åt i skolan. Läsning är för mig ett sätt att slappna av och glömma allt som verkligheten gör. På kvällar är läsning utmärkt om dagen varit jobbig. Man flyr in i en ny värld, upptäcker alla dörrar och krypin som finns. Gårdagen, dagdagen och morgondagen går upp i rök, omgivningen likaså. Det enda som finns under lässtunden är jag med näsan i en bok som erbjuder så mycket.

Att läsa är bra för både kropp och knopp, det är förnekningslöst. Det är bra för kroppen på det vis att den kan slappna av, även om det är en bok som gör dig uppspelt. Avslappning är bra på många olika sätt, framför allt till att bygga självkänsla och självförtroende, men också till att motverka stress. Läsning är bra för hjärnan just för att böcker innehåller kunskap, humor och fantasi. Genom att läsa får man två flugor i en smäll. Det är helt enkelt smart att läsa.

Tyvärr händer det ofta att jag blir besviken när jag läst ut en bok som var riktigt bra. Detta beror på att jag blir missnöjd över att inte få fortsätta förlja huvudpersonerna i texten jag läst. När jag läste ut boken ”Förföljd av det förflutna” som Nora Roberts skrivit blev jag riktigt ledsen över att jag inte fick fortsätta följa Fiona och Simons liv. Jag hade gärna läst fyrahundra sidor till bara för att få veta hur det gick efter. Så här är det när jag läser; människorna i handlingen får eget liv.

Vad skulle vi göra utan författare? Vi skulle vara helt rålösa. En värld utan böcker skulle betyda no life, eftersom vi aldrig skulle kunna fly från verkligheten med dess problem i sanningar. Vi skulle bli deprimerade och otacksamma. Författarna skall ha beröm, de ger oss individer lite förstånd samtidigt som de lugnar och ger fantasi.
Jag går till biblioteket och lånar böcker för att texterna ger mig en dos av kunskap och tar mig in i en annan värld. I detta universum skakas jag om och får lite vett så att jag skall klara av världen utanför. Som jag nämnde förut skulle vi inte vara samma människor som vi är nu utan böcker och texter – vi skulle bli galna!

/Hannele Bång, sommarjobbare på Vilhelmina Folkbibliotek 2012

Skrivet av: Hannele Bång den 6 februari 2013