Nina av en slump

Nina är frisör lärling i Roubaix i norra Frankrike men hon drömmer om teatern, om att vara Nina i Tjechovs "Måsen" i stället för Nina av en slump

Under några kalla och snöiga vinterdagar tar 18-åriga Nina det slutgiltiga klivet från barndom till vuxenvärld. I Michèle Lesbres andra roman på svenska, ”Nina av en slump”, krokar en rad händelser i varandra, både slumpartade och obönhörligen konsekventa. Huvudpersonen Nina är motvillig frisörlärling i en liten nordfransk stad, där hon bor tillsammans med Suzy, den älskade och snudd på avgudade modern. Hennes liv är monotont och händelselöst, med en diffus längtan efter något annat. Hon drömmer om att bli skådespelare; i tankarna står hon på en scen, närvarande och vibrerande under allas blickar.
Men drömmen blir aldrig lika konkret som längtan efter modern. Lesbres skildring av Ninas tomrum är övertygande; det finns en hunger efter den både närvarande och undflyende modern som aldrig blir mättad, en hunger efter att vara den mest älskade: Romanen blir lika mycket en berättelse om moderns liv, när Nina minns barndomen, moderns olika män och kretsen med de kvinnliga vännerna som alla arbetar på samma fabrik. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Marguerite Nensén Edström den 6 maj 2013