Norrland, litteratur och litteraturpris

Norrland är fantastiskt. Litteratur är helt nödvändigt och litteraturpriser kanske öppnar vägen in till nya läsupplevelser.

Smörboll

Fjäll - utsikt från Nalovardo. Foto: T. Andersson

Norrländska litteratursällskapet
I mitten av augusti anordnade Norrländska litteratursällskapet sitt årliga sommarmöte på Saxnäsgården, Vilhelmina. Bara resan dit var en upplevelse. Man åker och åker, och förundras över att naturen är så stor räknat i mil och kilometer. Upplevelsen blev än starkare av att det var ett vidunderligt vackert väder. I solskenet så såg man långt och längre, och alla färger fick det att kittla behagligt i kroppen. Nästan som att upplösas, att bli ett med naturen, för att använda en gammal kliché, men som där och då kändes helt nyskapande. Man blir som ny där ute.

Utsikt från Nalovardo. Foto: T.Andersson

Skrivarkurs med Elisabeth Rynell
Sedan inleddes mötet med en skrivarkurs ledd av Elisabeth Rynell, denna intressanta och trevliga författare, som har tänkt till lite och som på ett självklart och medmänskligt sätt delar med sig. Det blev spännande samtal om skrivandet och under kvällen och kanske för en del natten, så skapades 12 helt olika texter. Dessa kastade vi oss glupskt över följande morgon. Skrivandets kraft kan inte överskattas. Att så många fina dikter och texter bara kunde bli till så där… under några timmar. Och en del av dem lever kvar länge, och man går och funderar på dem, och kanske kommer man på något som man inte tänkt på tidigare. Kanske är denna process självklar, men likväl måste man ju trots allt läsa texterna för att uppnå detta.

Smörboll

Ricklundgården Under själva sommarmötet dit ett fyrtiotal författare och poeter hade tagit sig så utbyttes många tankar, funderingar och skratt. Det kändes stort att få träffa Linnea Fjällstedt och Bo Johansson, så roligt att de kunde komma! Mikael Niemi höll en livfull show med utgångspunkt från sin senaste bok Fallvatten och Gunilla Söder gav oss en inblick i hur många författarskap som har funnits och finns i Marslidenområdet. Det blev guidad tur med vernissage på Ricklundgården, och ni som inte varit dit ännu, boka in ett besök! 

Bild till höger - smörboll.Foto: T.Andersson 

Poeten Pär Hansson - årets pristagare
En av höjdpunkterna under sommarmötena är soarén, där alla efter att ha ätit en utsökt middag lyssnar till varandra och varandras texter. Varje år bestäms att ” i år ska vi inte hålla på så länge”, och så håller man på länge, så där tre timmar. En av höjdpunkterna är förstås när styrelsen delar ut det Norrländska litteraturpriset och i år fick poeten Pär Hansson det för sin diktsamling Vi plockar bär i civilisationen.

 

Vi plockar bär i civilisationen
 

Juryns motivering är: ”Pär Hanssons blick, röst och språk är barnets, den vuxnes, sonens och förälderns. Han har en förmåga att med enkla medel frammana den norrländska naturen och visa den tyngd och betydelse den kan ha för en människa. Skogen, mossan, myren, tjärnens vatten och öringens gälar både kontrasterar och blir sammanlänkade med storstadens busskurar och biljettspärrar i tunnelbanan. Och i allt detta en sorg över döden och en glädje i föräldraskapet. Med diktsamlingen Vi plockar bär i civilisationen stärker Pär Hansson sin plats som en av sin generations mest betydande poeter". Grattis Pär, och nu måste diktsamlingen läsas igen, eller för andra för första gången. Under hans uppläsning under sommarmötet så var vi flera som grät – ord är stora och starka eller små men likväl starka. Läs honom!

 

Workshop med Lligo Matson i Sorsele
Nu är vi snart inne i september och för Sorseles del så innebär det litterärt en workshop med Lligo Matson där bild och poesi möts i en spännande och oförutsägbar kreativ process.

Poesiworkshop med Lligo Matson b
Carin och Lligo Matson 2012

Poesiworkshop med Lligo Matson, 2012. Foto: B. Sandqvist-Andersson 

Lägg därtill att vi med hjälp av projektet Det litterära Västerbotten, kanske får besök av just Pär Hansson, och sist men inte minst så fortsätter insamlandet av poesi med sorseleanknytning. I slutet av året blir det sedan Sorsele poesisällskap som går igenom materialet och vaskar fram guldkornen, och till sommaren 2014 så kommer sällskapets tredje antologi ut. Om allt går väl, och det gör det säkert!

Foto till höger - Carin och Lligo Matson, 2012. Foto: B. Sandqvist-Andersson

 

/ Carina Bergström, Sorsele,

Carina Bergström 2012

spelman, författare och lärare, ordförande i Sorsele poesisällskap och Sorsele folkmusik- och dansförening mm.

Foto till höger - Carina Bergström. Foto: B. Sandqvist-Andersson.

 

Innerstes Lappland av Carina Bergström
 

 

 

 

 

 

 

 

Fotot till vänster visar Carina Bergströms senaste diktsamling "Innerstes Lappland: Gedichte" - med text både på svenska och tyska.

 

 

 1. Skrivandets sinne

  Undertitel: essäer
  Av: Rynell, Elisabeth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 2. Fallvatten

  Av: Niemi, Mikael
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. När stormen bedarrat

  Av: Fjällstedt, Linnéa
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Minnesrum

  Undertitel: för kallkällen däri skogs- och myrlande där oppom lapplandsgränsen
  Av: Johansson, Bo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 5. Stråk

  Undertitel: dikter
  Av: Bergström, Carina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carina Bergström, Sorsele den 2 september 2013