Nu ska vi sticka!

Stickning har blivit en trend som ser ut att hålla i sig. Jag har inte skaffat stickor och garn än, men det är en tidsfråga. Nu har jag i alla fall läst en roman med stickning som "röd tråd".

 
Inför semesterledigheten fick jag en presentbok av mina arbetskamrater. Själv skulle jag nog inte kommit mig för att välja den boken och det var just därför mina vänner gav mig den. Nu låg den där på bordet och krävde min uppmärksamhet.
 
 
 
Kate Jacobs heter författarinnan och bokens titel är Livets aviga och räta. Ganska snart var jag bekant med Georgia Walker, ensamstående mamma som driver garnaffären Walker & Daughter. Varje fredag samlas ett gäng kvinnor i affären för att sticka och småprata. Efter hand växer sig vänskapen stark mellan de mycket olika kvinnorna. Fredagsklubben blir en trygghet och kvinnorna stöttar varandra i glädje och sorg. Att författarinnan är passionerat intresserad av stickning märks tydligt.
 
"Vi som stickar gör det för att vi älskar det och det gäller oss alla, även nybörjaren som håller stickorna i ett krampaktigt grepp, rodnande av frustration. Varför skulle vi annars hålla på med stickning? I synnerhet i vår moderna värld som tycks tro att de gamla hantverken inte längre behövs. men det är just då vi behöver dem mer än någonsin...När vi tar på oss något som vi skapat med egna händer klär vi oss samtidigt i kärlek, och då menar jag inte bara den kärlek vi själva flätat in under arbetets gång utan all kärlek som generationer före oss har hyst för hantverket" (citerat ur bokens avslutande del)
 
Längst bak i boken finns noggranna anvisningar hur man stickar en halsduk. Här finns för övrigt också recept på havremuffins med apelsin och blåbär som Georgias dotter Dakota bakar till fredagsträffarna. Julia Roberts har köpt filmrättigheter till boken och enligt baksidestexten kommer filmen att ha premiär under 2010. Det finns också möjlighet att hitta Georgias garnaffär och fredagsklubben på nätet. Titta in på www.walkeranddaughter.com!
 
 
Handarbete är inte min starka sida och lite otippat kom jag att fundera över fenomenet stickning. En massa läckra stickböcker finns att låna på biblioteken. Söker man på ämnesordet stickning i V8-bibliotekens katalog får man i skrivande stund 157 förslag. Vill man som nybörjare få en grundlig introduktion i hantverket så lånar man Bonniers stora bok om stickning
 
För barn och ungdomar som vill lära sig har vi t.ex. Roligt att sticka. När man sen har kommit upp i varv med stickorna och kan grunderna så kanske boken Sticka mera passar bra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Ur boken Sticka accessoarer kan man hämta mönster på småprojekt som t.ex ett blomarmband.
 
Är man riktigt driven och vill inspireras av underbara färgsprakande skapelser har man en ny bok av Kaffe Fassett att vänta till hösten med titeln Kaffe Fassett stickar igen. Lyckliga de barn som får en härlig stickad tröja eller go'a sockor att sätta på fötterna när hösten kommer. Är det så att man har busiga barn är det inga problem. Kom och låna boken Sticka till busiga barn
 
Nu är det ju inte bara barn som behöver en varm kofta...även en tax kan frysa. Så passande då att biblioteket kan tillhandahålla stickbeskrivningar till hundkläder, t.ex Sticka till din hund
 
 
 
 
 
 
 
Att träffas omkring stickning i studiecirklar, stickkaféer eller andra former ger så mycket mer än bara utbyte av stickbeskrivningar. Georgias fredagsträffar är ett tydligt exempel, för att inte tala om alla våra "syjuntor". För några år sedan prövade vi faktiskt att ha stickkafé på vårt bibliotek.
Det blev väldigt uppskattat och tål att pprepas. Vi inspirerades av den turnerande riksutställningen Ylle & Bläck. Cecilia B Dackenberg hade stickat upp kända poeters koftor och i boken som också har titeln Ylle & Bläck finns bilder och essäer om litterära storheter, bl.a. Karin Boye, Werner Aspenström och Edith Södergran och deras koftor. 
 
Om du tar risken att bli överöst av information så föreslår jag en titt ute på Internet. Jag hittar t.ex www.stickamera.se som för mig ser ut att vara en rätt informativ hemsida. Låt dig inspireras!
 
 / Kerstin Oskarsson
 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 17 juli 2009