Nybyggarveckan i Vilhelmina 3-10 juli

Vilhelminaborna är efterkommande till pionjärer, människor som satsade allt på att skapa ett liv i en trakt där levnadsförhållandena många gånger var mycket svåra.

Kulning
Samevistet

Som ”utsocknes” –jag är varken född eller uppvuxen i kommunen, kan jag inte annat än beundra Vilhelminaborna och alla kulturutövare och eldsjälar som finns här. Det sitter aldrig i sirap när något händer, det finns så många som vill, kan och har lust –och ingenting är omöjligt. En slags kulturens motsvarighet till Gnosjöanda kanske?  Den andan genomsyrar hela Nybyggarveckan, något man som besökare kan känna väldigt tydligt.

Hembygdsmuseet
Lars Pålssons stuga

Vilhelminaborna är efterkommande till pionjärer
, människor som satsade allt på att skapa ett liv i en trakt där levnadsförhållandena många gånger var mycket svåra. De fick kämpa hårt för att överleva, lärde sig av erfarenhet  och genom utbyte med samerna att ta tillvara på det lappmarken hade att erbjuda. Det ursprunget tror jag finns nedärvt i generna: det är ett segt släkte som inte ger sig i första taget och som har lärt sig att det måste jämkas mellan människa och natur för att resultatet ska bli bra.

Lanthandeln

Vilhelmina Nybyggarvecka, som hållits ett antal år nu och vuxit med tiden, har varje sommar veckan inför Hembygdsdagarna erbjudit kommuninvånare och tillresande ett digert program av aktiviteter och varit mycket välbesökt. Nybyggarveckan är ett samarbete mellan kommun, studieförbund, föreningsliv och lokala kulturaktörer. Det rika föreningslivet, lokala eldsjälar och studieförbundens engagemang är det som gjort Nybyggarveckan till vad den är: en folkfest!

Plassn

Årets Nybyggarvecka infaller 3-10 juli
  och bjuder bl a på tre tillfällen att se succéföreställningen Plass´n: en musikalisk skröna om livet i kyrkstan förr. Det erbjuds tillfälle till olika workshops där du kan lära dig göra ost, röka kött, slå med lie, göra en höhässja, baka tunnbröd eller spela folkmusik. Folkmusik kan du förresten njuta särskilt av under Spelmansstämman - Sveriges äldsta ännu levande spelmansstämma, aktiv sedan 1942. Gillar du musik så hålls flera spännande konserter både i Vilhelmina kyrka, Svannäs gårdskyrka och på kyrkstans utescen under veckan.

Spelmansstämman
Kyrkstan

Samevistet, vackert beläget på kyrkberget, håller öppet måndag-fredag med olika kulturaktiviteter, guidning och fikaförsäljning. Vill du kan du följa med på en guidad fjällresa upp till vackra Marsliden där Bernhard Nordh-sällskapet berättar om författaren och de platser och människor som inspirerade honom i skrivandet av bl a I Marsfjällets skugga och Fjällfolk. Där finns även ett nybyggarmuseum med kunniga guider. Väl uppe i fjällvärlden är den vackert belägna Norgefarargården med sin rika historia och den i konstnärskretsar välkända Ricklundgården väl värda ett besök.

Det finns mycket, mycket mer att uppleva under Nybyggarveckan, för mer info och program se nybyggarveckan.se.

Skrivet av: Mona-Lisa Wallin den 4 juli 2016