Om bibliotek - en bokmals bekännelser

Ordet bibliotek som betyder boksamling, väcker känslor av glädje hos mig. Jag är i gott sällskap, för bibliotek har funnits och uppskattats under lång tid.

Arcimboldo Librarian


Lite historik
Redan de gamla grekerna hade bibliotek. Det stora biblioteket i Alexandria var det största under antiken och vida berömt. Tyvärr är detta underverk förstört med sina tusentals papyrusrullar.

Kultur för olikheter samman. Skulptur av Marita Norin. Foto: Urban Berglund
 Mindre välkänt och som en knorr för många västerbottningar - är att den mångsidigt begåvade Johannes Bureus (1568-1652) var en riktig bibliofil - det vill säga bokälskare. Han blev utsedd till Sveriges förste riksantikvarie och riksbibliotekarie. Den första svenska ABC-boken författade han också.

Från honom och den i släktforsknings-sammanhang välkända Bureätten, härstammar många Sorselebor bland annat. Är det måhända därför Västerbotten fått så många författare och berättare?

För balansens skull kan nämnas att de som inte uppskattat böcker också funnits parallellt. Ett känt exempel är den kinesiske kejsaren Qin Shi Huang, som brände upp de lärdes böcker i ett enormt bokbål 212 f.Kr. Evert Taube beskrev dådet i en av sina visor med bravur till skramlande cymbaler.

 

Skulptur av Marita Norin, Ammarnäs: "Kultur för olikheter samman" - smeknamnet är "Bibliotekarien". Sorsele bibliotek, 2013. Foto: Urban Berglund.

 

Bokskatter på det statliga humanistiska universitetets bibliotek i Moskva. Foto: T. Andersson.
 

Bilden till höger:
Bokskatter på det Statliga humanistiska universitetets bibliotek i Moskva.
Boken till höger har, om man översätter från ryska, titeln "Ryssland och Sverige". OBS! Den "pyttelilla" boken över pennan!
Foto: T. Andersson.

 

 

Släktet bokmalar
Jag tillhör dock släktet bokmalar. Vilken lycka att få dra ut en bok här och en bok där i hyllorna! Att få gå på upptäcktsfärd och plötsligt borra ner sig i något som man kanske inte kände till innan och låta sig uppslukas. Som barn fastnade jag ofta i mitt hems uppslagsverk ”Illustrerad ordbok”. Där lärde jag mig av en slump vad ”allongeperuk” betyder. Värdelöst vetande kanske. Barns hjärnor är som klisterremsor där alla flugor fastnar. Fakta eller dikt – allt kan vara av intresse. Äventyret väntar. Tiden står stilla.

 

Poesihörnan Sorsele bibliotek 2012
 Poesihörnan, Sorsele bibliotek 2012.
Foto: B. Sandqvist-Andersson. Tidskriften e-Provins har god bevakning på vad som sker i hörnan. Carina Bergström, ordförande i Sorsele Poesisällskap, har skrivit flera artiklar om det.

 

 

 

Biblioteksrummet och boken
Själva rummet har också betydelse för känslan, fullt med bokhyllor med samlade bokskatter, förborgade hemligheter som väntar på att avslöjas, mystik. Gärna får det finnas en skön läsfåtölj eller mysig hörna att kattlikt krypa ner i. Friden sänker sig. Njutningen är fullkomlig.

E-böcker går också bra att läsa och är praktiska på många sätt. Riktigt samma känsla vid läsningen som när man bläddrar i en pappersbok blir det dock inte. Det är något magiskt med fingrarnas kontakt med pappersarken, glatta eller mjuka, tyngden av de samlade orden – bildligt och bokstavligt. 

Arcimboldo Librarian

Folkbiblioteket
Ganska tidigt upptäckte jag folkbiblioteket i min hemstad och blev en trägen besökare. Samtidigt sparade jag min veckopeng för att bygga upp min egen boksamling.

 Varuhuset EPA hade ”Sagor från hela världen”, ”H C Andersens sagor”, ”Bröderna Grimms sagor” och ”Tusen och en natt” för sju kronor styck. Jag sparade och köpte dem en efter en, fast jag fick köpa färre 5- och 10-öres kolor. Belöningen kom - ”Sesam öppna dig!”

I mer vuxen ålder insåg jag till sist att jag måste vara mer selektiv när det var bokrea för att inte spränga bokhyllan. Folkbibliotek är verkligen en genial idé. Böcker får lånas gratis.

Har man sedan den extra turen att som jag få arbeta på bibliotek, så slutar aldrig intressanta böcker att dyka upp mitt framför näsan på en när man minst anar det. Sorger finns också. Även bibliotek kan bli överfulla. Vänner måste sorteras bort.

Bilden till höger: Målningen "Bibliotekarien" av G. Arcimboldo. 

Bibliotek på andra håll i världen
På resor runt om i världen så har jag ibland råkat hamna på ett bibliotek. Tänk att man kan hitta ”Karlsson på taket” av Astrid Lindgren på ett minimalt barnbibliotek i Buchara, Uzbekistan!

 

Barnbibliotek i Buchara, Uzbekistan.
Mulla Nasruddin Hodja. Foto T. Andersson

Barnbibliotek i Buchara, Uzbekistan, 2004.
Bilden till höger: Skälmen Mulla Nasruddin - österlandets motsvarighet till vår "Bellman" - kommer ridande på sin åsna i ett skyltfönster till biblioteket. Foto: T. Andersson.

Standarden varierar verkligen från land till land och från bibliotek till bibliotek, från dammiga små boksamlingar i någon enslig by i Himalaya, till välutrustade stora bibliotek i storstäder som Moskva.

Bibliotek i Moskva. Foto: Tage Andersson.
 I Ryssland står litteraturen och speciellt de egna klassikerna högt i kurs. Alla i princip kan deklamera en dikt av nationalskalden Pusjkin. Där ligger vi svenskar i lä minsann, i alla fall vi som missade den gamla folkskolans drill. De svenska biblioteken står sig emellertid bra i konkurrensen. Så bra vi har det!

Det statliga humanistiska universitetets bibliotek i Moskva, 2005. Foto: T. Andersson.

Tibetanska böcker

 

 

Bilden till höger:
Bokhylla med de tibetanska lamaistiska böckerna Kanjur och Tanjur. Klostret Matho, Ladakh, Indien. Foto: T. Andersson.

 

 

 

Bibliotek som kulturcentrum
Överallt så fyller biblioteken den mycket viktiga funktionen att sprida böcker, läsning och kunskap samt att vara ett centrum för kultur. Inte minst bibliotekets roll som kulturcentrum är viktigt i glesbygd, där det är långt till städernas kulturinstitutioner som teatrar och museum. En mängd utställningar och kulturarrangemang av olika slag ordnas runt om på V8-biblioteken här i Västerbottens inland.

Samisk bibel b

En gammal bibel på samiska visas upp på Sorsele bibliotek under arrangemanget "Kultursöndag", våren 2012. En samisk hörna invigdes då bland annat. Foto: T.Andersson.

 

 

 

 


Läsningens glädje
Ibland längtar jag lite till min pension. Då ska jag äntligen få tid att läsa alla de där godbitarna som jag inte hunnit med. Aptiten är tyvärr större än förmågan. Så roligt att ströva runt på biblioteket och att riktigt få frossa i läsning. Kanske rent av i sällskap med ett litet barnbarn. ”Quam dulce est sapere” (så ljuvt det är att veta) – eller hur?

Birgitta Sandqvist-Andersson,
Kultur- och bibliotekschef,
Sorsele bibliotek

 1. En historia om läsning

  Av: Manguel, Alberto
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 2. Nattens bibliotek

  Av: Manguel, Alberto
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Bibliotek
  Finns som: Bok
 3. Vindens skugga

  Av: Ruiz Zafón, Carlos
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok
 4. Boktjuven

  Av: Zusak, Markus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 5. Bibliotekstjuven

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: DVD
 6. Nasreddin Hodja-historier3 / svensk

  Av: Nart, Sevki
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Lättläst
 7. Ryska klassiker

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1985
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 8. Liket i biblioteket

  Av: Christie, Agatha
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 9. Grabben i graven bredvid

  Av: Mazetti, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Sonetjka

  Undertitel: roman
  Av: Ulitskaja, Ljudmila
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 1. Bibliotekstjuven

  Tipsat av: Birgitta Sandqvist-Andersson

  Kungliga biblioteket är väl den lugnaste av miljöer tror man. Ack så skenet kan bedra! Efter den här filmen har din syn på bibliotek förändrats för alltid!

 2. Sonetjka

  Av: Ulitskaja, Ljudmila Tipsat av: Birgitta Sandqvist-Andersson

  Den förlästa bibliotekarien Sonetjka hänger sig helt åt litteraturen.Kärleken vänder dock upp och ned på allt när den dyker upp.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Birgitta Sandqvist-Andersson den 8 maj 2013