Om läsning och boktips från unga läsare i Tärnaby

Varför gillar man att läsa? Fem nioåringar från Tärnaby berättar om sitt läsintresse och ger oss boktips.

Torsdag före Sportlovet på det lilla biblioteket i Tärnaby så kom några av de yngre främsta bokälskarna in för att förse sig med böcker inför Sportlovet. Ivern är stor och redan utanför bibliotekets dörrar hör jag en rätt tät diskussion om tyckanden av olika böcker. De är fem stycken rätt brådmogna 9-åringar med bestämda åsikter. När de ser mig så skiner de alla upp.

- Nu var det länge sedan vi sågs Lars men nu ska jag låna mycket förstår du, säger den kavataste tjejen.

- Du måste ju ha tidernas roligaste jobb som också gillar att läsa, säger den enda pojken i sällskapet.

Jo, nickar jag glatt instämmande och vet redan var den blygaste tjejen i sällskapet redan gått. Jodå, mycket riktigt så finns hon stående på knä bland Martin Widmarks ”Lasse-Majas detektivbyrå”.

- Biblioteksmysteriet… läser hon tyst för sig själv och skiner upp.
Jag undrar, är det härifrån och är du med Lars?

De andra fnissar så där som då man mår som allra bäst och får göra det man helst av allt vill och får vara med de bästa kompisarna man har.

De sätter sig i soffan och väntar tålmodigt och snällt med varandra. Jag har frågat samtidigt som jag lånat ut om jag får prata lite grann med dem om böcker. De tittar alla på klockan och ser att de hinner utan att komma för sent till nästa lektion.

Det blir ett mycket intressant oplanerat möte kring läsande och böcker. Jag berättar om min uppväxt att det fanns böcker överallt hemma och att jag lärde mig läsa när jag var 5 år. Såväl mamma, pappa, storasyster, mormor och morfar läste så fort de fick tillfälle. Hade vi inte böcker nog hemma så for vi också på biblioteket. Jag börjar fråga om varför de läser.

- Min mamma och storasyster läser jättemycket och då har de alltid så mycket att prata om så jag blev också nyfiken och sedan blev jag fast. Det är nästan med böcker som med en godispåse, öppnar man den så kan man inte sluta.

- Min mamma och pappa har aldrig tid att läsa för mig så då läser jag hellre själv än att ligga i sängen och vänta på dem.

- Det är så skönt efter skolan att få slappna av och läsa och fara till ställen å vara med om saker som man aldrig får vara med om.

Riktigt ivrigt och engagerat blir det när jag frågar om de har några boktips till andra barn och ungdomar som gillar att läsa.

Här är några nedslag bland bombarderandet av alla dessa boktitlar som de tipsar om;

"

SMS
Alla som gillar både spänning och romantik måste bara läsa Ann-Helen Laestadius fyra böcker som börjar med SMS från Soppero. De handlar om en sametjejs alla äventyr i tonåren. Hon bor i södra Sverige men får kontakt med norr."

Cafémysteriet
"Jag måste bara tipsa om böckerna med Lasse-Majas detektivbyrå. De har kommit ut hur många böcker som helst och jag har hunnit läsa fem stycken och ser hela tiden fram emot nästa jag lånar. De är helspännande och ibland är det så jag inte vågar läsa nästa sida. Fast då är jag för nyfiken och vill veta fortsättningen. Filmerna är bara löjliga om man jämför med böckerna."

Det två tornen
"Jag läser jättemycket. Det är svårt att säga vad som är det bästa. Jag brukar växla och läsa faktaböcker, och då mest om dinosaurier och historia, vanliga böcker men även serier tycker jag om. Bland serierna så gillar jag mest Tintin och Asterix. De är så gamla så de fanns även då pappa var liten och mamma tycker det är bättre att jag läser dem än ingenting. Fast hemma läser jag också Sagan om ringen av Tolkien men då måste jag vara riktigt vaken eftersom det är hur många namn som helst som jag måste komma ihåg."

"

Gastar och gengångare
Jag har bland annat läst en helruggig bok som heter Gastar och gengångare. Den var så spännande att jag läste ut den samma kväll som jag hade lånat den på biblioteket. Jag funderade så mycket på den även dagen efter så jag knappt åt någon frukost på morgon. Då undrade mamma vad det var så då berättade jag att jag hade läst tidernas mest spännande bok. Mamma var ledig från jobbet så då ville hon också läsa den. Hon tyckte också den var asspännande…"

/Lars Mattsson