Paintball - en sport jag fastnade för ...

Den viktigaste förutsättningen för att spela paintball är paintballmarkören. Den togs fram av en kanadensisk skogshuggare med syftet att markera träd på långt avstånd, och används tillika inom paintball för att markera. Paintballmarkörerna kom senare att bli populära bland allmänheten, och kom då också ut på den civila marknaden. Paintball som sport har funnits i USA sedan 1982. Under åren formades sporten allt mer med fasta regler och divisionsspel, och ett flertal paintballorganisationer började växa fram.
 
I Sverige blev det inte lagligt att licensfritt äga paintballmarkörer förrän 1992. Dock utövades sporten redan innan dess aktivt på bland annat Åland. Den allmänna reaktionen till sporten var splittrad. En del svenskar reagerade häftigt. Uttryck som ”träningsläger för nynazister” och ”hobby-Rambos” förekom i svensk dagspress 1992. Paintball beskrevs som ren krigslek utan regler och organisation. Naturligtvis publicerades även positiva artiklar då reaktionerna som sagt var splittrade. 

I slutet av 1992 bildades SPF, Svenska Paintball Förbundet, för att samla in de lokala klubbar som bildats. Tyvärr lyckades de inte nå ut till hela Sverige, utan koncentrerade sig på Stockholmsområdet. Därför bildades en svensk filial av EPSF, det största
Europeiska paintballförbundet, i Sverige. På så vis kunde svenska paintballspelare få hjälp av redan etablerade paintballorganisationer, och med deras hjälp ge sporten ett positivare ansikte. SPF kom senare att lägga ner sin verksamhet till förmån för EPSF, som idag är rikstäckande. 
 
För att spela paintball krävs inte så mycket utrustning. Man måste alltid ha en speciell mask för att skydda ögonen och ansiktet, en markör med en gastank och ett magasin fyllt med bollar och då kan spelet börja. Naturligtvis finns det en uppsjö av annan utrustning, speciella kläder med mera som kan förbättra spelet. De områden man spelar paintball på kan utseendemässigt variera. Man behöver inte alltid ha en speciell paintballbana utan man kan spela i skogen eller bygga en egen bana av exempelvis gamla däck och tunnor med mera. Annars finns det dessa speciella inomhus- och utomhusbanor som består av uppblåsbara skydd i olika storlekar och former.

Inom paintball finns 2 sorters regler, spelregler och säkerhetsregler, och dessa är mycket stränga. Spelreglerna talar om vad spelet på planen går ut på, till exempel att hämta andra lagets flagga och ta med den tillbaka till sin egen flaggstation. Spelreglerna kan variera från bana till bana beroende på den spelform man använder. Säkerhetsreglerna är däremot ganska lika världen över och behandlar saker som markörernas utgångshastighet med mera. För att kunna följa reglerna lättare har man i regel domare på spelplanen. Dessa kan till exempel. hjälpa en spelare att kontrollera om denne har blivit träffad på ryggen, då det kan vara svårt att avgöra själv. Tränar man paintball inomhus under vinterhalvåret använder man inte färgbollar utan gummibollar.

Att spela denna lagsport ger en adrenalinkick innan varje start och att försöka samarbeta sig till en vinst med sitt lag är en häftig känsla. Jag är glad att jag blev introducerad till denna sport för den är verkligen rolig, ganska svår men det är ju så kul när man känner att man utvecklas hela tiden!
/ Stina Persson, Åsele bibliotek
 

Målgrupp:

Skrivet av: Teknikhuset den 15 juli 2011