Plötsligt händer det...

...och poletten trillar ner för både hund och förare.

Min kära Nova Scotia Duck Tolling Retriver (Tollare), "Hummelviksgårdens Figo K.j", har nu fyllt 4 år och har äntligen börjat bli en riktigt trevlig hund. 
 
Jag satte mig ner i fjol och tog en riktig funderare vad jag skulle göra med detta lilla krutpaket. Lydnaden funkade inget vidare och allt blev bara fel. Till slut så var det bara att konstatera att hade jag köpt en hund med mycket jakt i så fick jag väl lov att jobba med det! Jag bestämde mig för att lägga både bruks och lydnad på hyllan ett år och bara jobba på jaktsidan.
 
Vi började året med att delta i en jaktcup som "Tollare i Västerbotten" anordnade. 10 stationer/träffar runtom i Västerbotten under ett år varav man får räkna sina 7 bästa. Stationerna är upplagda med en stigande svårighetsgrad och innehåller smakprov av vad en retriver skall klara av som en god jaktkamrat. Stor vikt läggs på fotgående, sitt och stadga vid alla stationer därför utser domaren även ett ekipage till "Dagens bästa" vid varje träff. Vi har nu deltagit på 5 stationer och leder vår klass. Figo har även 1 "Dagens bästa ekipage". Han har funkat riktigt bra och tycker det är jätte kul. Har lite svårt bara att inte springa till domarna som står i skogen å hälsa... men han apporterar allt och överlämnar bra..
 
Hösten har vi använt till att vara ute i skogen. Det är riktigt spännande att vara ute med Figo för du vet aldrig vad som dyker upp. Han föredrar räv, men kan lika gärna jaga hare eller fågel. Han är lite speciell då han både ställer och "tollar" fågel så man får vara uppmärksam. Under älgjakten blir han "husses" hund och står till förfogande som eftersökshund.
 
Vi har under hösten även blivit inbjudna till en lagkamp som går av stapeln i juni nere i Vänersborg. Varje län tar ut ett lag som består av 4 "tollare" varav en unghund och högst en elithund. Tävlingsmomenten består av apportering, dirigering och lagsök. Figo är inbjuden och ska tävla för Västernorrlands län. Det känns rätt stort och spännande.
 
Under detta år med bara jakt har jag fått en helt annan hund. Han är lyhörd, glad, lydig och har väldigt lätt att lära. Man känner sig rätt till freds då han kommer i skogen och hunden ser bara lycklig ut. Figo kommer att få ett år till med bara jakt och skog. Sen får vi se om vi ger oss i kast med någon lydnadstävling igen. Just nu trivs vi ganska bra med det som är. Fast det har tagit några år med träning, missnöjdhet och förtvivlan. Har mer än en gång sålt honom billigt till den som har velat ha honom. Nu är han min bästa vän och går inte att köpa för miljoner...
 
Annica Fredriksson / Åsele
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 4 april 2011