Romerna firar nationaldag

Romerna har inget eget land med egna gränser, men de har en egen flagga och en egen nationaldag.

Den romska nationaldagen firas sedan 1990 den 8 april, till minne av den första romska världskongressen som hölls i Chelsfield, London i Storbritannien den 7-12 april 1971. I Sverige har romer levt sedan 1500-talet och idag bor här omkring 50 000 romer. Sverige är ett av de fyrtiotal länder där nationaldagen firas.

Romanistan utropades år 2000 till romernas hemland, ett land som finns överallt där romerna lever. Språket kallas romani chib, romska, romanes eller romani. Språket är sedan 2000 ett av Sveriges minoritetsspråk och romerna därmed ett av landets minoritetsfolk.

Vid en kongress i Rumänien 1933 antogs flaggan med blå och gröna färger, 1971 lades det röda hjulet till. Vid kongressen 1971 antogs även den romska nationalsången ”Gelem, gelem” som betyder ”Jag vandrade och vandrade”.

En av romernas mest välkända författare i Sverige heter Katrina Taikon och har skrivit böckerna om Katitzi. Gunilla Andersson är svensk författare och hedersmedlem av svenska barnboksakademin och hon har skrivit flera böcker om romer. Ett exempel är ”Sofia Z-4515” som handlar om en romsk flicka som överlever nazisternas koncentrationsläger.

Några boktips:

Katrina Taikon – Katitzi & Katitzi och Swing (och många fler om Katitzi).
Gunilla Lundgren & Amanda Eriksson – Sofia Z-4515.
Ramona Taikon Melker – Jekh romani sej. (En bok som är skriven både på romani och svenska).
Brita Åsbrink – Rosa Taikon: romsk silversmed och hantverkare.

Källa: www.kalix.se och www.sprakochfolkminnen.se

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carina Nilsson den 1 april 2015