Sagabiografen - En kulturskatt i Adak

I 30 år stod biografen från 40-talet i skogsgläntan bortglömd och övergiven. En kulturskatt bland björkris och sly.

Tills den upptäcktes i slutet av 80-talet av några entusiastiska Adakbor med Alve Johansson och Eivor Jonsson i spetsen. Länsantikvarien sa: "Riv rucklet". Men Adakborna ville något annat; en intresseförening bildades och de lyckades driva igenom en renovering av bion till originalskick.

Sagabiografen har under åren utvecklats till ett komplett utflyktsmål med café och museum, och en tidsenlig upplevelse från 40-talet med bland annat affischer från dåtidens filmer uppsatta på väggarna.

Det är en upplevelse att bevista en bioföreställning eftersom du tack vare atmosfären i salongen förflyttas tillbaka till 40-talet, och förr i tiden så brukade det blir tid för bensträckare eftersom filmrullen skulle bytas! 

Sagabiografen1
 

 

Sagabion3
 

Med dagens digitalteknik behövs inget byte av filmrulle, men tid för paus brukar finnas ändå eftersom det kan vara skönt att sträcka på benen! Sagabiografens biofåtöljer är som all annan inredning från 40-talet...

Vintertid eldas det i kaminen för att det ska bli en behaglig temperatur inne i salongen. Det berättas att den som kom först till bion och började elda fick en fribiljett till filmen... 

 

 

Många är de gäster som invigt festivalen genom åren bland andra Harriet Andersson, Björn Kjellman och Sissela Kyle. Jonas Gardell som besökt festivalen två gånger är dessutom hedersmedborgare i Adak. När Jonas skrev "På resa i mellanmjölkens land" inspirerades han av det lilla samhället i Norrlands inland.

Under sitt besök i Adak fick han till och med skriva autografer på Adakbornas traktorer och de säger ganska mycket om hans popularitet.

Sagabion

Sagabion

Elviramuseét

Första filmfestivalen gick av stapeln den 18 juli 1993 med Sickan Carlsson och Anna-Lisa Ericson som premiärgäster. I sommar gästar skådespelarna Leif Andreé och Ann Petrén Adak och Sagabiografens 20:e filmfestival som äger rum 19-24/7.

Jubileét firas i dagarna sex med ett fullspäckat program. Läs mer på Sagabiografens hemsida.

 

 

I anslutning till biografen finns även en utställning om samhället Adakgruvan och Elviramuseét med en fantastisk mineralsamling. Ett besök på Sagabiografen i Adak är väl värt ett besök i sommar, och ta chansen att ta del av sagan som lyckligtvis ännu inte fått sitt slut. 

Faktauppgifterna är hämtade från Sagabiografens hemsida.

Kerstin Andersson, Malå bibliotek/Malå Turistbyrå

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kerstin Andersson den 9 maj 2014