Sagoberättaren

Magi, spänning, kärlek och död

Boken börjar dramatiskt. En manlig person befinner sig i ett rum med kakelgolv. Det är blod överallt.

"Ett hav av blod, ett rött, oändligt hav, purpurvågor, karminröda skummande vågtoppar, färgstänk."

Vi förstår att blodet kommer från en kvinna som inte längre är vid liv. Han försöker utplåna alla blodspår. Det viktiga är att ingen får reda på vad som har hänt. Har han mördat henne?

Sedan får vi möta Anna och hennes kompis Gitte. De håller båda på och läser till studentskrivningarna, sista året på gymnasiet. En morgon hittar Anna en docka i skolan. Det visar sig att det är lillasystern till "den polske apotekaren" som har tappat den. Killen heter Abel, men många pratar bara om apotekaren därför att han säljer piller och kanske till och med knark. Anna är oförstående då Gitte berättar om hans säljande, hon lever kanske i en bubbla, vill inte veta.

Abel går mest för sig själv i skolan, verkar vara en hård typ. Så småningom lär Anna känna honom närmare och det visar sig att han även har en mjuk sida, speciellt då han är tillsammans med sin lillasyster Micha. För henne berättar han allt som oftast en saga, en saga som han hittar på och som på något sätt har att göra med verkligheten. Många av personerna i sagan finns i verkligheten, men har andra namn. Anna får också en plats där. Ibland är det som om saker händer i sagan innan samma sak sker i verkligheten. Abel är mycket bra på att berätta.

Det dröjer innan Anna får besöka Abel hemma. Han säger att hans mamma är borta, men ska komma hem snart. De bor i ett sunkigt område. Mamma dröjer och socialen kopplas in.

Det finns många frågetecken kring Abel och Gitte varnar Anna för att bli intresserad av honom, men hon styr inte över sina känslor och blir förälskad. De träffas allt oftare.

Det händer hemska saker i deras omgivning. Lillasyster Michas pappas, som inte är Abels pappa, skjuts med ett skott i nacken. Samma sak händer med en socialarbetare.

I skolan finns Bertil. Är han intresserad av Anna? Han beter sig så märkligt. Han smyger efter henne när hon går till Abel. Vid ett tillfälle är han riktigt otäck.

Nu får det räcka så här. Jag ska inte avslöja för mycket. Jag kan bara säga att det var en oerhört spännande bok, som jag hade svårt att lägga ifrån mig och jag tyckte mycket om språket.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 20 maj 2014