Samevistet Koppsele

Samernas nationaldag infaller den 6 februari, och med anledning av det så vill vi berätta historien kring samevistet Koppsele.

Koppsele var under 1600-talet huvudviste för skogssamer inom lappskattelandet Gransele. Här finns husgrunder och lador som visar att det bedrivits jordbruk på platsen. Många skogssamer övergav rennäringen för att bli nybyggare. Reservatet är troligtvis ett bland de äldsta samevistena i Malå.

Koppsele3

Namnet har platsen fått från kullen som finns i området, och som liknar en upp och nervänd kopp eller kosa. Samevistet består av en öppen glänta mellan Malån och kullen. Skogen runt platsen utgörs av en tät och jämn tallföryngring.

Här finns också kåtor och bodar men även spår av äldre kåtor i form av härdar. Dessutom finns det två äldre husgrunder, en kallmurad källare samt ett översilningsdike från Koppselebäcken med utlopp på ängen. 

I området finns lämningar efter samerna, som vittnar om odlarmödan och en fast bosättning. Vistet är i dag helt öde, men är ett populärt utflyktsmål sommartid. Under vandringen till Koppsele får du uppleva fin natur och även en rejäl skogspromenad i skiftande terräng och landskap.

Koppsele2
När du kommer fram kan du njuta av ditt medhavda fika/matsäck på en rofylld och stilla plats. 

För att hitta till Koppsele följer du väg 370 västerut från Malå, och  passerar bron över Malån. Ta av till höger drygt två kilometer efter bron (skyltat). Gå ca 3 km längs markerad stig. 

Faktauppgifter: Länsstyrelsen Västerbotten och Spår från 10000 år 

 

 

 

 

 1. Hitta hem

  Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Karin Stenlund

  Fjärde delen i serien om den samiska tjejen Agnes.

 2. Queering Sapmi

  Av: Bergman, Elfrida Tipsat av: Kristina Sandström

  Bok om hur det är att vara homosexuell same.

 3. Stallo

  Av: Spjut, Stefan Tipsat av: Kerstin Andersson

  En spännande och annorlunda bok.

 4. Vad finns i Lappland?

  Av: Ebermark, Ebba Tipsat av: Karin Stenlund

  Den här pekboken är tänkt för de allra, allra minsta.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kerstin Andersson den 29 januari 2015