Semester -en ljuv och efterlängtad plåga

Nu är den här, den länge efterlängtade och fruktade semestern. Fyra långa (och korta) veckor jag kan fylla med vad jag vill. Eller?

Varje år är det likadant, jag både längtar efter ledig tid och fruktar den. Jag vill ju inte "slösa bort" den, rädd för att efteråt ångra att den inte utnyttjades bättre, men jag vill inte heller planera den in i minsta detalj och på så sätt förstöra hela idéen med "ledig" tid. Jag har ett jobb jag älskar, och det känns alltid som om semestern infaller precis när det är som roligast på jobbet och det tar alltid en vecka, minst, innan jag känner att jag kan släppa den delen av mitt liv tankemässigt. När bara en vecka återstår av semestern får jag nästan panik och undrar vart alla lediga dagar tog vägen och önskar att jag finge stanna kvar i det där sköna "dragläget" där tempot är minimalt, inga klockor styr och dagens kalender är rund snarare än fyrkantig.

Vad gör vi på våra semestrar egentligen? Vad gör vi av vår lediga tid då vi ska vila från arbete och plikter? Många fyller den med mer arbete: bygger om och renoverar eller jobbar med olika trädgårdsprojekt, försöker hinna med allt det där de drömt om att göra hela året men aldrig funnit tid till.  Andra satsar på att vara sociala när det helt plötsligt finns möjlighet: listar alla vänner och släktingar som man inte besökt på åratal eller som plötsligt hör av sig och vill komma hem till DIG på besök. Åter andra vill resa och se Sverige, trycker in ungar, hundar och prylar i bilen eller husvagnen och ger sig ut på vägarna. Vi gör det vi tror ska ladda våra batterier och ge oss den där extraenergin som får oss att genomleva vinterhalvåret.

Jag tycker om att resa, men jag tycker ännu bättre om att komma hem. Jag har provat allt det där: jätteprojekten, det dåliga samvetet över att jag inte hinner besöka alla som jag tycker att jag borde besöka, välkomnat sommargäster i omgångar och sedan undrat varför det blev så lite tid över för tystnad och vila, kuskat runt med familjen i en stekhet bil på vägar under omläggning, lyssnat på ungarna i baksätet som grälar eller tjatar om glass, själv suttit och undrat om jag verkligen kommer att kunna hålla mig i fyrtio mil till innan det blir kisspaus. Jag har provat allt det där, och även om alla varianter har sin charm så känner jag att jag vill ha något annat i år.

Leva i nuet är något av denna tidens motto. Vi bör lära oss leva i nuet och sluta bekymra oss för gårdagen och morgondagen, sägs det. Det tycks mig oerhört svårt, men det sägs att träning ger färdighet. Jag tror det är det jag ska göra denna semester, träna mig i att leva i nuet. Att inte grubbla över gårdagen och det jag inte hann eller orkade åstadkomma, inte bekymra mig över morgondagen och hur eventuella framtida problem ska lösas. Bara leva här och nu. Frågan är hur jag ska klara av det? Jag har redan en lång lista över saker jag längtar efter att göra, och en ännu längre lista över sådant jag borde eller "måste" göra.

Jag tror jag ska satsa på listan över sådant jag längtat efter att få göra, som att läsa, baka gott med mina döttrar, laga god mat och sedan avnjuta den med min familj, sitta på sommarstugans altan och titta ut över en blank sjö och njuta av sol och värme, åka ut och fiska i sommarnatten, sitta och prata med min syster medan barnen badar, göra av med sparpengarna på loppis, äta jordgubbar, virka, promenera längs landsvägen och plocka en och annan blomma, lyssna då min son spelar gitarr, lösa ett och annat korsord, gosa med kattungarna...

Var och en blir salig på sin tro, sa min morfar alltid, och det stämmer nog vad gäller semester också. Vi är alla olika, har skilda behov och befinner oss i olika faser i livet, därför använder vi också vår lediga tid till olika saker. Det spelar väl egentligen ingen roll VAD vi gör, huvudsaken vi känner att vi använt vår tid till något som ger tillfredsställelse, om så bara för stunden. Visst kan fyra veckors byggande

kännas väldigt tillfredsställande i augusti när det står klart, men för den som bara vill vara under sin semester så är det helt okej det också. Strunta i om grannarna rynkar på pannan åt din oklippta gräsmatta, om du istället väljer att åka på loppisutflykt med familjen en helg. Försök ignorera tankarna på de där fönstren du borde kitta eller rabatten du borde gräva om eller vad det än är som du känner att du borde men faktiskt inte har lust med just nu, för att JUST NU VILL DU BARA VARA.

Här nedan finner du min litteraturlista för sommaren, över böcker jag längtat efter att få läsa. Det kan hända att jag läser alla, eller ingen alls, men som tur är har denna lista inget bäst-före-datum.

/ Ha en trevlig sommar!
  önskar Mona-Lisa Wallin, Vilhelmina Folkbibliotek

1. Huset Ushers fall

Av: Poe, Edgar Allan