Sherlock Holmes i ny tappning

Alla känner väl till Sherlock Holmes... Jag hade en period i tonåren då jag slukade alla hans berättelser. Det var mycket irriterande med Holmes antipati mot kvinnor, men samtidigt var böckerna så pass spännande att det inte gick att sluta läsa.

Alla känner väl till Sherlock Holmes ... Säkert även de som aldrig läst någon av Arthur Conan Doyles böcker. Man känner till hans vanor, hans adress, metoder, kläder o s v. Jag hade en period i tonåren då jag slukade alla hans berättelser. Det var mycket irriterande med Holmes antipati mot kvinnor, men samtidigt var böckerna så pass spännande att det inte gick att sluta läsa. Säkert bidrog även den viktorianska atmosfären till läsupplevelsen. För att inte tala om miljöerna ...
 
Många författare har skrivit deckare om Sherlock Holmes. En av dem är den amerikanska författaren Laurie R King. Hon har skrivit inte mindre än 9 böcker om Sherlock Holmes. Dessa böcker är ovanliga p g a att Holmes arbetar tillsammans med (och senare gifter sig med) en ung kvinna, Mary Russell. Av förklarliga skäl, blir det ett mer feministiskt perspektiv - berättaren är genomgående Mary. Doktor Watson deltar också, men inte som berättare.
 
2 av böckerna har översatts till svenska, nämligen Drottningfällan (utgiven 1995) och Det monstruösa kvinnoregementet (utgiven 1997).
 
Drottningfällan utspelar sig 1915. Holmes har dragit sig tillbaka och ägnar sig helt åt biodling i en by i Sussex i England. (Hans trofasta hushållerska, Mrs Hudson, har flyttat med från London.) Där träffar han en 15-årig föräldralös flicka som bor hos sin moster. De har båda tråkigt och så småningom lär Holmes upp Russell som sin assistent. De löser flera fall - både i Sussex och senare i Oxford.
 
Det monstruösa kvinnoregementet handlar om kvinnofrågor och kampen för rösträtt. Holmes och Russell (de kallar varandra så) löser ett fall som rör ett dödsfall i kretsen kring en kvinnlig rösträttskämpe.
 
De engelska titlarna är A Letter of Mary, The Moor, O Jerusalem, Justice Hall, The Game, Locked Rooms och The Language of Bees. Den sistnämnda titeln är utgiven i år.
 
Tiden är 1900 - från 1915 och framåt. Alla möjliga berömda människor (fiktiva och historiska personer) nämns i böckerna - t ex Lawrence av Arabien, Lord Peter Wimsey, J R R Tolkien o s v. Miljöerna är mer exotiska än i de ursprungliga böckerna om Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle. Kanske beror det på att det blev enklare att resa under 20-talet. En av böckerna, The Moor, utspelar sig i samma miljö som Doyles Baskervilles hund och har en nästan identisk handling ca 30 år efteråt.
 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 6 februari 2009