Skolbiblioteket

Här kan du läsa om skolbibliotekets erbjudanden.

Erbjudande till skolan

Bibliotekstid

Boka gärna in en fast bibliotekstid för din klass, till exempel en gång i veckan eller en gång i månaden. Skolbiblioteket är öppet kl 9.00-15.15. Det är under dessa tider som möjlighet finns att boka in tider.

Bokprat

Det är härligt när en bok lockar till samtal! Skolbibliotekarien presenterar nya och gamla böcker som passar för den aktuella åldersgruppen. Det kan vara nya böcker, böcker inom en viss genre, faktaböcker eller bredvidläsningsböcker inom ett skolämne.

Faktaböcker

På skolbiblioteket finns faktaböcker i olika svårighetsgrader som är skrivna för barn och ungdomar. Att träna sig i att söka fakta på biblioteket är både spännande och kul. Det stimulerar det livslånga lärandet och är en bra förberedelse. Vill du läsa på nätet finns sidan www.ungafakta.se där du kan läsa om dinosaurier, rymden och många andra spännande ämnen. Vill du veta vilka databaser som finns tillgängliga på v8-biblioteken kan du läsa mer här.

Föräldramöte

Skolbibliotekarien deltar gärna på föräldramötet och berättar om lånekort och vad barn och ungdomar kan göra på biblioteket i skolan och på fritiden.

Gruppböcker

En del böcker på biblioteket finns i 3 exemplar eller fler. Dessa är bra att låna om flera elever vill läsa samma bok. Den delade läsupplevelsen gör även att man kan ha boksamtal där eleverna får möjlighet att diskutera boken med varandra.

Informationssökning och källkritik

Skolbibliotekarien erbjuder tips och råd vid olika fördjupningsområden. Till exempel hur man kan hitta och använda information från olika typer av källor. Hur man kan tänka källkritiskt och varför det är viktigt.

Sökning i V8-bibliotekens katalog och genomgång av Mina sidor

Vi går igenom hur du hittar böcker, e-böcker och andra media i bibliotekets katalog på www.v8biblioteken.se, samt hur du med hjälp av Mina sidor kan reservera, låna om, göra minneslistor med mera.

Talböcker 

Alla som har en läsnedsättning får låna talböcker på biblioteket. Vi har många böcker på skiva att låna direkt. Du kan också ladda ner talböcker från www.legimus.se till din dator, mobil eller surfplatta. Inloggningsuppgifter får du av oss på biblioteket.

Utställningar

Kontakta gärna biblioteket när eleverna gjort egna alster som de vill ställa ut. Besök också biblioteket för att titta på våra utställningar. För aktuella utställningar se www.v8biblioteken.se eller www.facebook.com/malabibliotek.  

Visning av biblioteket

Boka en visning av biblioteket för dina elever. Vi går igenom hur de hittar böcker och hur de lånar i utlåningsautomaten.

 

 

 

  

    

 

Erbjudande till förskolan

Dokumentkamera och videokanon

Förskolor kan låna en Ladibug dokumentkamera + en videokanon på biblioteket för att visa bokens bilder på väggen. För att kunna använda dokumentkameran behöver du en dator som har programmet Ladibug.

Rim & Ramsor

Vi sjunger, rimmar och ramsar och läser enkla småbarnsböcker tillsammans. Antingen ute på förskolan eller på biblioteket. För barn i förskolan 1-2 år.

Sagolådor

Låna en sagolåda på biblioteket! I lådan finns dockor, djur och annat som behövs för att gestalta sagan. Bockarna Bruse, prinsessan på ärten med flera. Sagolådor kan lånas av dig som har lärarlånekort eller med förskolans lånekort.

Sagostund med skapande aktivitet

Först läser vi boken tillsammans, sedan blir det en skapande aktivitet utifrån boken. Antingen ute på förskolan eller på biblioteket. För barn i förskolan 3-5 år.

Föräldramöte

Skolbibliotekarien deltar gärna på föräldramötet och berättar om lånekort och vad barnen kan göra på biblioteket i förskolan och på fritiden.

Utställningar

Kontakta gärna biblioteket när barnen gjort egna alster som de vill ställa ut. Besök också biblioteket för att titta på våra utställningar.

Visning av biblioteket

Boka en visning för era 5-åringar. Vi går igenom hur de hittar, lånar och lämnar igen böcker i utlåningsautomaten. Skolbiblioteket är öppet kl 9.00-15.15. Det är under dessa tider som möjlighet finns att boka in tider.

Boklådor

Vi plockar gärna ihop samlingar av böcker i olika teman eller till fri läsning.

Sagostunder

Vi tar gärna emot grupper som vill besöka oss för en sagostund eller att vi besöker förskolan.