Skolbibliotekets erbjudanden

Här kan du läsa om skolbiblioteket!

Bibliotekstid
Boka gärna in en fast bibliotekstid för din klass, till exempel en gång i veckan eller en gång i månaden.    

Bokprat
Skolbibliotekarien presenterar nya och gamla böcker som passar för den aktuella åldersgruppen. Det kan vara nya böcker, böcker inom en viss genre, faktaböcker eller brevidläsningsböcker inom ett skolämne.

Dokumentkamera och videokanon
Förskolor kan låna en Ladibug dokumentkamera + en videokanon på biblioteket för att visa bokens bilder på väggen. För att kunna använda dokumentkameran behöver du en dator som har programmet Ladibug installerat.

Faktaböcker
På skolbiblioteket finns faktaböcker i olika svårighetsgrader som är skrivna för barn och ungdomar. Att träna sig i att söka fakta på biblioteket är både spännande och kul. Det stimulerar det livslånga lärandet och är en bra förberedelse för vidare studier.

Författarporträtt och Alex
Ska ni arbeta med olika författare? Skolbibliotekarien kommer till klassrummet och visar databasen Alex online och hur man kan använda den för att göra ett författarporträtt. För årskurs 5 och uppåt.

Föräldramöte
Skolbibliotekarien deltar gärna på föräldramötet och berättar om lånekort och vad barn och ungdomar kan göra på biblioteket i skolan och på fritiden.

Gruppböcker
En del böcker på biblioteket finns i 3 exemplar eller fler. Dessa är bra att låna om flera elever vill läsa samma bok. Den delade läsupplevelsen gör även att man kan ha boksamtal där eleverna får möjlighet att diskutera boken med varandra.

Informationssökning och källkritik
Skolbibliotekarien erbjuder tips och råd vid olika fördjupningsområden. Till exempel hur man kan hitta och använda information från olika typer av källor. Hur man kan tänka källkritiskt och varför det är viktigt.

Rim & Ramsor
Vi sjunger, rimmar och ramsar och läser enkla småbarnsböcker tillsammans. För barn i förskolan 1-2 år.

Sagolådor
Låna en sagolåda på biblioteket! I lådan finns dockor, djur och annat som behövs för att gestalta sagan. Bockarna Bruse, prinsessan på ärten med flera. Sagolådor kan lånas av dig som har lärarlånekort eller med förskolans lånekort.

Sagostund med sagolek
Först läser vi boken tillsammans, sedan leker vi den som vi minns den. På biblioteket för barn i förskolan 3-5 år.

Sökning i V8-bibliotekens katalog och genomgång av Mina sidor
Vi går igenom hur du hittar böcker, e-böcker och andra media i bibliotekets katalog på www.v8biblioteken.se, samt hur du med hjälp av Mina sidor kan reservera, låna om, göra minneslistor med mera.

Talböcker 
Alla som har en läsnedsättning får låna talböcker på biblioteket. Vi har många böcker på skiva att låna direkt. Du kan också ladda ner talböcker från legimus.se till din dator, mobil eller surfplatta. Inloggningsuppgifter får du av oss på biblioteket.

Utställningar
Kontakta gärna biblioteket när eleverna gjort egna alster som de vill ställa ut. Besök också biblioteket för att titta på våra utställningar. För aktuella utställningar se www.v8biblioteken.se eller www.facebook.com/malabibliotek.  

Visning av biblioteket
Boka en visning av biblioteket för dina elever. Vi går igenom hur du hittar bra böcker och hur du lånar i utlåningsautomaten.