Skräck i Norrland

I en gammal Hälge jag läste gjorde serietecknaren Lars Mortimer en travesti på skräcksciencefilmen Alien genom att byta ut ”I rymden kan ingen höra dig skrika” mot ”I skogen kan ingen höra dig skrika.”

Mikael Niemi

Generellt är det nog just så skräck i norrland har skildrats i både film och litteratur. Den läskiga inslaget är mörkret, den mörka skogen som gömmer de mest obeskrivliga fasor och naturligtvis den becksvarta natt som omger oss norrlänningar från november till långt in på vårvintern.

En ung flicka, Saga och hennes mamma flyttar till en stad i Norrbotten för mammans nya jobb. Saga märker att det händer något konstigt i staden medan det blir allt mörkare utomhus. Frostbiten är en skräckfilm som utspelar sig i Norrbotten under den mörkaste tiden på året, en period när man verkligen inte vill stöta ihop med vampyrer då de kan röra sig fritt när de slipper solljuset…

Mikael Niemi

Mikael Niemi har skrivit ungdomsböcker om några barn i Tornedalen som får i uppdrag att rädda världen. Ett uppdrag som i vanliga fall brukar tillfalla någon bredaxlad amerikan men pojkarna tar sig an uppdraget med äran i behåll. I Kyrkdjävulen och Blodsugarna slåss de mot ondskans i olika former.

julväder1
Börje Lindström är inte en av våra mest kända författare men han har skrivit en av de läskigaste böckerna jag någonsin haft i mina händer: Vitterväder. Romanen handlar om en pojke från Vilhelminatrakterna som under sommarlovet dras in ett ruskigt äventyr. Julväder är uppföljaren som utspelar sig i pojkens hemby och där en mördad samegubbe vill utkräva hämnd för sin död, och han är långsint!

Både Niemi och Lindström betonar att man måste kunna sin historia för att kunna gå framåt, och rent konkret för att kunna bekämpa den ondska som finns framför dem.

Psalm 21 är en film som tagit sitt avstamp i sägnerna kring spökerierna i Borgvattnets prästgård, som sägs vara Sveriges mest hemsökta prästgård. Psalm 21 handlar om en ung präst som störs av grubblerier och svårmod. Efter en tid i Stockholm återkommer han till sin födelseort, Borgvattnet i Jämtland, för att närvara vid sin fars begravning. Nu tvingas han att möta sina gamla demoner en gång för alla.

Vill man veta mer om spökerierna i Borgvattnet kan man läsa Borgvattnets gamla prästgård av Thomas Olsson för att grotta ner sig. Får man inte nog kan man även hyra gården för en natt om man är intresserad av närmare kontakt med spökena.

Det okända är en film som utspelar sig i skogen, i ett odefinierat norrland.  Några unga biologer är där för att studera naturen. Allt verkar normalt till att början men något händer med personerna allt eftersom, och det verkar som att något i skogen har med förändringen att göra. Det okända är inspirerad av Blair witch project och filmades med handkamera för att ge ett skakigt och intensivt intryck som om det skulle vara en hemmafilm.

Förvriden

Frida Arwen Rosesund (tidigare Edman) är en nyare författare som skrivit en skräckroman som heter Förvriden. I hennes bok är det barn och unga män som försvinner utan ett spår. En liten flicka hör röster från en annan värld. Det finns något i den norrländska skogen som inte är helt naturligt.

 

Jannice Jonsson