Skrivande bibliotekarier i Västerbotten
Känner du till dessa mer eller mindre aktuella författare från Västerbotten? De jobbar dessutom som bibliotekarier i länet.
Sedan många år tillbaka bor Cecilia Ström i Norsjö. Hon omger sig av litteratur och skrivande dygnet runt. På dagarna som skolbibliotekarie, på kvällarna som författare, och på nätterna som läsare av andras kreativa skrivande. Hennes passion för skrivande har sitt ursprung i en fascination för mänskliga relationer, och den komplexa psykologin bakom.
Dold vrede är författaren Cecilia Ströms debutbok. Boken gavs 2023 och handlar om polisen Jonas Ahlqvist som kommer till Fatmomakke med lång erfarenhet från grova brott och gängkriminalitet i Gävle. Han hinner knappt landa innan han slängs in i en utredning. Boken skildrar psykisk ohälsa, beroende och medberoende som drivkraft till våld i nära relationer.
Mörka lögner är en fristående uppföljare. Den gavs ut i början av december 2024 och inleds med att en död kvinna hittas på fjället. Även den här gången är det polisen Jonas Ahlquist som läsarna får följa. Han övervakar ett fågelskyddsområde i Stekenjokk, upptäcker en död kvinna utan identifikationstecken i Kultsjödalen, men kallas samtidigt till Skellefteå för att hjälpa till med ett uppmärksammat mord på en välkänd fabriks-vd. Samtidigt som Jonas och hans kollegor kämpar för att lösa mordet, blir det allt tydligare att både hemligheter och svek spelar en stor roll i fallet, säger Cecilia Ström. Boken skildrar psykisk ohälsa, machokultur och mötet mellan lokalt och globalt.
Cecilia planerar en tredje fristående fortsättning och står precis i startgroparna i skrivprocessen. Just nu är det synopsis, karaktärsbeskrivningar och researcharbete som hon håller på med när hon inte arbetar på Norsjö bibliotek som skol- och folkbibliotekarie.
Malåfödda bibliotekarien Tommy Bildström debuterar med den fantasifulla romanen Hjälteresan, en berättelse som blandar humor, filosofi och science fiction-element i ett dråpligt äventyr. Boken följer huvudpersonen Sigvard genom ett välbekant men samtidigt surrealistiskt landskap där han tvingas konfrontera livets stora frågor. Allt baserat på inhemska och ibland bara hemska lokalhistoriska sägner och påhitt.
Genom färgstarka karaktärer, som en svärande sanningstalande fågel, en filosofisk apliknande man och en ekorre med gudalik insikt, väver Bildström en historia som både underhåller och väcker eftertanke.
Bildström, numera bosatt i Obbola, har rötter i Västerbotten och influeras av den lokala berättartraditionen, särskilt Torgny Lindgrens stil och de mytiska inslagen från samisk föreställningsvärld. Hans bakgrund inom biblioteksvärlden har också präglat hans författarskap, där han ständigt utforskar berättandets kraft och läsningens betydelse.
Till vardags jobbar Tommy Bildström på Nordmalings bibliotek
En annan skolbibliotekarie, som också skriver böcker är Cecilia Sundh. Cecilia Sunds skriver dock för barn. Hon skriver både serien om tjejen Lisen och hennes äventyr. Serien Älgpojken utspelar sig under stenåldern. Till vardags jobbar Cecilia som skolbibliotekarie på Vallnässkolan, Storumans kommun.