Skuggan av ett liv

En författares levnadsöde.

Hilary Mantel har blivit känd för den stora massan här i Sverige för sin bok ”Wolf hall” som handlar om Henrik VIII. I sin biografi ” Skuggan av ett liv” berättar Hilary Mantel om sitt eget liv. Hon berättar om sin barndom med nunnorna på klosterskolan som slår barnen, och sina ovanliga hemförhållanden där mamman flyttar ihop med en ny man i samma hus som pappan.

Det som grep mig mest var när hon berättade om sin universitetstid då hon sökte hjälp för smärtor i kroppen. Då trodde läkarna att hon hade psykiska besvär och gav henne stark psykofarmaka. Medicinen hade så starka biverkningar att hon ett tag var inlagd på mentalsjukhus. Senare i livet läste hon själv läkarböcker och ställde en egen diagnos, endometrios. Diagnosen visade sig vara riktig och opererades vid 27 års ålder. Efter det kunde hon inte få barn.

Även om Hilary Mantel på många sätt haft ett svårt liv känns inte boken för tung att läsa. Hon skriver med en slags svart humor och det märks att hon är en författare som skrivit sin egen biografi. Språket och flytet i prosan är mycket bra.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Olsson den 22 januari 2016