Spring Kent, spring!

Om författaren Kent, en verklig överlevare

Spring Kent, spring! är titeln på Kent Lundholms senaste bok. Sprungit har Kent gjort en stor del av sitt liv. Det börjar redan när han är liten pojke hemma i byn som ligger några mil från Lycksele. Han är en orolig själ, som har svårt att sitta stilla och då springer han än hit än dit. Många kvällar är det jobbigt när han skall försöka somna. Han hittar ständigt på nya orsaker till att kliva upp igen när han har lagt sig.

Det blir inte lättare när han börjar skolan. Där blir det svårt för honom att koncentrera sig och att lära sig läsa och räkna ställer till med problem.  I högstadiet börjar han i en OBS-klass, som det hette på den tiden. Som tur är får han en fröken som han känner sig trygg med och hon förstår att han måste få röra på sig emellanåt. Efter ett tag kommer man fram till att han är ordblind, som det hette då. Så småningom får han med lärarinnans hjälp fatt i språket. ”Språket har ju hela tiden stått här och väntat på mig.” Att läsa och skriva blir nästan som en mani för honom efter det.

Ja, mani pratar en läkare om med honom långt senare. Då är han vuxen och har hunnit med en hel del, bland annat klassas som en av de sämsta soldaterna i I 20:s historia, utbilda sig till sjuksköterska, resa till Kina och mycket mer.  Kent känner hela tiden att han är annorlunda och hans känslor åker berg- och dalbana. Läkaren ger honom diagnosen manodepressiv. Det tar dock inte lång tid innan en annan läkare säger att det inte alls är så. Så måste han leva i detta helvete många år till innan han till slut i 50-årsåldern får veta att han är bipolär, det som tidigare kallades manodepressiv. Det tar ytterligare några år innan han får förklaringen till att han redan som barn inte kunde sitta stilla – han har ADHD!

I boken får vi också läsa om hans skrivande. Han sitter ofta uppe på nätterna och skriver, men jobbar ändå på dagen. Det är säkerligen under hans maniska perioder och de slutar ibland med en kollaps.

Trots att det är så mycket tragik som Kent skriver om är det bitvis väldigt roligt. Han har många bra formuleringar och boken är lätt att läsa.

Andra böcker av författaren. Klicka på titeln för att se på vilka av våra bibliotek böckerna finns.

Svin föder svin
All världens lycka
Konungarnas konung från Baklandet
Vedtjuven

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 30 augusti 2016