Starka tjejer och kvinnor i fantasy- och science fiction-litteratur

Jag har under förra året läst många nya bra böcker och det har slagit mig att de alla har en sak gemensamt. De innehåller alla starka kvinnokaraktärer. Detta tycker jag är positivt eftersom det vanligtvis är unga män eller pojkar som hamnar i ett äventyr i dessa böcker. Jag tänkte därför i denna krönika ta upp en del av de böcker jag läst. Tilläggas kan göras att alla böcker utom Själlös är ungdomsböcker, men jag tycker de mycket väl kan läsas av vuxna.

cirkeln

........................................................................................................................................................................................................................................................

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren


En mycket omskriven bok som handlar om sex tjejer i lilla Engelsfors som ska stoppa apokalypsen. Boken börjar med att de en efter en upptäcker att de har övernaturliga krafter. En kan läsa tankar, en annan kan bli osynlig och så vidare. De blir alla kallade till en övergiven folkpark där de blir tvungna att bilda cirkeln för att rädda världen. Det jag tyckte var så bra med denna bok var att den hade så bra personporträtt. Det kändes som att dessa tjejer i gymnasiet skulle kunna finnas i verkligheten. Det märks att en av författarna även är manusförfattare, man kan se det mesta framför sig som en film när man läser.

 

Hungerspelen av Suzanne Collins

Även denna bok har blivit mycket omskriven och särskilt nu sen den blivit film. Vi får följa den starka Katniss som lever i en värld där det varje år anordnas något som heter Hungerspelen. Inför Hungerspelen lottas det fram en pojke och flicka från varje distrikt som ska tävla. I denna tävling som handlar om att överleva och det finns bara en vinnare, den som överlever längst. Katniss har tagit hand om sin familj sedan hennes far dog och har blivit en duktig jägare. Hon tar sin lillasysters plats i tävlingen för att rädda henne och detta blir startskottet på en kamp på liv och död!

Tankeläsaren av Kristin Cashore

Tankeläsaren är den första delen i serien ”De utvalda” där de två första böckerna redan kommit ut. Katsa är en särling. Det innebär att hon har en övernaturlig gåva och Katsa har en hemsk kraft. Hon har nämligen dödandets gåva. Särlingar har även olikfärgade ögon och deras föräldrar är tvungna att ge dem till landets kung för att arbeta i deras tjänst. Katsa utför tjänster åt Kung Randa och en dag träffar hon prins Po som också är en särling och äventyret börjar. Det jag gillade med denna bok var att karaktärernas känslor, tankar och relationer skildras så bra.

Själlös av Gail Carriger

Den tuffa Alexia Tarabotti lever i England under 1800-talet. Men i bokens 1800-tal har vampyrer och varulvar trätt fram och lever samman med människorna. För att kunna bli en vampyr eller varulv måste man ha ett övermått av själ, annars dör man när man blir biten. Det finns även de som inte har någon själ, Alexia är en av dem. Så fort hon rör en vampyr eller varulv tappar de sina krafter. När Alexia i början av boken blir angripen av en vampyr leder det att hon blir indragen i en serie av händelser där flera nya okända vampyrer försvunnit eller blivit dödade. En humoristisk och annorlunda bok.

Divergent av Veronica Roth

I ett framtida Chicago lever Beatrice med sina föräldrar i falangen de Osjälviska. Alla människor är uppdelade i olika falanger eftersom man tror att det ska förhindra att det blir krig. När man blir 16 år ska man välja vilken falang man vill tillhöra efter att man genomgått ett test. När Beatrice gjort sitt test visar det sig vara inkonsekvent, hon är divergent. Kvinnan som övervakat hennes test berättar att hon inte får berätta det för någon, att det är farligt att vara divergent. När Beatrice sen ska välja falang blir det svårt, ska hon välja de Osjälviska trots att hon känner att hon inte riktigt hör hemma där, eller ska hon välja de Tappra som är den falang hon skulle vilja tillhöra. Men om hon väljer dem får hon aldrig mer träffa sin familj…

Jag vill även tipsa om en till fantasybok med en kvinna i huvudrollen. Den heter Udda verklighet (se boktips till höger). Den är väl värd att läsas!

  /Maria Forsgren Norsjö bibliotek

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Maria Forsgren den 17 februari 2013