Stieg Trenter - Den svenska kriminallitteraturens gigant

Stieg Trenter skulle i år ha fyllt 100 år.

Stiegtrenter1

Han räknas till en av våra stora svenska kriminalförfattare. Han föddes för 100 år sedan, 1914, och döptes till Stig Johansson. Namnet Trenter tog han när han blev anställd som journalist på Stockholms-tidningen. Tidningen ansåg nämligen att man redan hade tillräckligt många journalister med efternamnet Johansson och att det blev just Trenter ska ha berott på att han nyligen läst en detektivroman där bokens huvudperson hette Trent, ett namn han försvenskade till Trenter.

Farligfåfänga

1943 debuterade Stieg med Ingen kan hejda döden, en kriminalroman som inte fick någon  betydande uppmärksamhet. Året därpå, 1944, introducerade Trenter Harry Friberg som sin privatdetektiv i romanen Farlig fåfänga. Friberg fick i senare böcker sällskap av Vesper Johnson och därefter är de huvudpersoner i flera av Trenters kriminalromaner. Trenters syn på kriminallitteratur var att den skulle vara underhållning och han blev känd för sin goda berättarförmåga, sina dialoger och miljöskildringar.

Stieg avled 1967. Rosenkavaljeren blev hans sista bok, en bok som  sammanställdes av hans hustru Ulla efter hans död. Ulla fortsatte sedan att skriva ett flertal kriminalromaner med Harry Friberg och Vesper Johnson som huvudpersoner.  Även Stieg och Ullas dotter Laura Trenter är författare och hon har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker, bland annat Det brinner!, Fotoalbumet och Puman. 

Källa:

Tretton kriminella klassiker (BTJ Förlag 2005)

Alex.se (2014-09-19)

Karin, Kerstin och Kristina på Malå bibliotek

 
 
 
 1. Dockan till Samarkand

  Av: Trenter, Stieg Tipsat av: Kerstin Andersson

  En deckare i sann Stieg Trenter stil!

 2. En död liten stuga

  Av: Trenter, Ulla Tipsat av: Kerstin Andersson

  En rolig och spännande detektivgåta för alla åldrar!

 3. Fotoalbumet

  Av: Trenter, Laura Tipsat av: Karin Stenlund

  Kan man lösa ett mysterium med hjälp av ett fotoalbum?

 4. Puman

  Av: Trenter, Laura Tipsat av: Karin Stenlund

  I den här deckaren finns det gott om övernaturligheter.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kerstin Andersson den 3 oktober 2014