Långa eller korta böcker?

Kan man välja sin läsning utifrån bokens omfång? Passar längre böcker på sommaren och kortare böcker på hösten? Det sägs ju att hösten är tiden för läsning...

 
Kan man välja sin läsning utifrån bokens omfång? Passar längre böcker på sommaren och kortare böcker på hösten? Det sägs ju att hösten är tiden för läsning...
 
Jag har märkt ett mönster i min läsning.
På hösten läser jag gärna böcker som Gunnar Ardelius Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket och När du blundar tittar jag.
I väskan har jag Lonely Planet av Elise Karlsson, en bok om Amanda som lämnar en trasslig relation och reser till Kanarieöarna med en Lonely Planet-bok. En favoritbok sen tidigt i höstas är Hey Dolly! av Amanda Svensson. Dolly (döpt efter Dolly Parton) som fantiserar att hon umgås med en rockstjärna och har tröttnat på sin nuvarande pojkvän. Omringad av vänner med skeva självbilder känner hon sig i riskzonen och hennes vän Marvin försöker hjälpa henne att inte hamna där. I helgen läste jag HP Lovecrafts Skuggan över Innsmouth, en kuslig skräckberättelse som ifrågasätter verkligheten.
 
Gemensamt för dessa böcker är att ingen sträcker sig över 200 s. Man börjar läsa, man slukas in i en annan värld, när man tittar upp är boken slut. En berättelse är berättad innan läslampan släcks och man kan börja på nästa.
 
 
 
 
 
 
 
På sommaren har jag stora ambitioner vad gäller min läsning, då vill jag läsa alla tjocka böcker jag samlat på mig i min läshög. När jag kommer in i en bokhandel eller ett bibliotek är det dit jag dras. De tjocka pärmarna, många sidororna, utmaningen. Jag har flera somrar i rad tänkt att ge mig in på Joyce Carol Oates mastodontklassiker Blonde, jag har drömt att läsa om den varje år. Problemet med somrar är att man har inte lika mycket tid som man tänker sig, min sommar i år var då helt uppbokad. I somras blev det bara en mastodont, Jane Eyre av Charlotte Brontë.
 
Så det är kanske dags för mig att bryta läsmönster?
I våras läste jag en av de bättre tjocka böcker jag läst, Fördjupade studier i katastoffysik av Marisha Pessl. En streckläsningsbok av det lite annorlunda slaget om svek, konspirationer, litteratur och död. En blivande kultklassiker för mig. Kanske ska jag inte ha så stora sommarläsningskrav utan ta tag i de tjocka böckerna och inte vänta?
 
I vinter kommer jag isåfall att läsa:
Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm
Blonde av Joyce Carol Oates
Norwegian Wood av Haraki Murakami (ingen mastodont, men en bok jag skjutit på till sommaren)
Det här är allt av Aidan Chambers
Anna Karenina - Lev Tolstoj
 
 
 
 
 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 11 november 2008