Vem skall man tro på?

WHO, Livsmedelsverket, etablissemanget ... eller Annika Dahlqvist, Ravnskov, Skaldeman med flera.

Under flera decennier har vi fått lära oss av vetenskapen, att kolesterol är farligt. Är det så? Det har under samma period funnits förespråkare som sagt motsatsen, men som vi inte har hört så mycket ifrån. Varför, kan man fråga sig. Vem skall man tro på?

 
 
Hur många ägg kan jag äta i veckan, skall jag använda smör eller margarin, fet mjölk eller light varianten? Light finns snart på alla förpackningar, men vad händer med innehållet som hamnar i våra magar? Hur botas diabetes bäst, med kosten eller mediciner? Frågorna blir många och litteraturen översvämmas med böcker om olika kostråd och metoder för att må bättre och kanske gå ner i vikt. Skall vi använda matpyramiden, tallriksmodellen eller skippa båda och äta oss proppmätta på fett och proteiner? Vem vet! Vem skall man tro på?
 
Debatten är  igång!
Uffe Ravnskov, professor, medicine doktor och docent vid Lunds Universitet, har skrivit boken
”Fett och kolesterol är hälsosamt: myter och sanningen om kolesterol” Ravnskovs motpart är etablissemanget, läkare, dietister, kostexperter.
 
I stället för att ge boktips, kommer här tips på länkar till parter som ser världen med olika ögon.
 
WHO Livsmedelsverket Stephan Rössner Sveriges Konsumenter i Samverkan Uffe Ravnsko Annika Dahlqvist Sten Sture Skaldeman Gunnar Lindgren
 
 
För att hitta fler inlägg, googla på fetma, socker, hälsa, motion, mat, margarin… .
Myspace Gunnar Lindgren om margarin.
 
  
 
Vid pennan Roland Blomqvist
 

Målgrupp:

Skrivet av: Teknikhuset den 1 mars 2010