Att söka på V8-bibliotekens hemsida
Genom att söka i bibliotekskatalogen får du information om vilka böcker och andra media vi har och om de finns inne. Tänk på att vara så exakt som möjligt i din sökning, eftersom det annars lätt blir för många träffar.
Att söka
Du kan välja mellan att söka i bibliotekskatalogen eller bland tips, arrangemang, artiklar eller nyckelord på webbplatsen
Sökningen använder något som kallas "forms of". Det innebär att sökningen även ger träff på böjningar av ordet. Exempel: en sökning på cykel ger även träff på cyklar eller cykling.
Om du vill söka på alla ord som börjar på ett visst sätt kan du använda * (asterisk). Exempel: rese* (om du vill söka på resebok, reseguide, resenär och alla andra ord som börjar med rese.) Du kan bara använda asterisk i slutet av ord,.
Du kan avgränsa din sökning genom att klicka på nedåtpilen i högra kanten av sökrutan och välja mellan Mediatyp, Målgrupp, Språk, Skönlitteratur/Facklitteratur, Ämnesord, Författare, Språk (möjlighet att välja i en gardinmeny), Utgivningsår och Bibliotek (möjlighet att välja vilket bibliotek du är intresserad av i en gardinmney).
Sökresultat
Träfflista
- Resultatet av sökningen presenteras som en lista med 10 träffar på varje sida i relevansordning. Du får resultaten uppdelade på två flikar, en för V8bibliotekens katalog och en för webbsidan. Välj den som bäst passar det du söker.
- Finns det fler än tio träffar laddas det upp nya när du skrollat längst ner på sidan. Du kan sortera om listan genom att välja sortering på Relevans, Titel, Författare, Utgivningsår eller Klassifikation. Du kan välja att visa din lista som Komplett, Kompakt eller som bilder.
- Även i listan för träffarna i katalogen presenteras förslag på träffar från övriga webbsidan.
- Du kan avgränsa ditt resultat genom att klicka på menyflikarna för Bibliotek, Medietyp, Ämnesord, Författare, Inläsare, Målgrupp, Skön-/Facklitteratur, Språk och publiceringsår. De flikar som inte är klickbara för ditt resultat blir gråmarkerade.
Symboler
- I den kompletta listan presenteras böcker och andra medier med bilder, korta beskrivningar och olika symboler eller en gardinmeny där det står "Finns som ..." och ett antal. Om du klickar på menyn kommer det fram en meny med alla de symboller som representerar de medietyper som titeln finns som, till exempel bok, cd och e-bok. Symbolerna är klickbara och tar dig till sidan med mer information kring titeln och den valda medietypen.
- I den kompakta listan finner du enbart information om titel, författare, språk och utgivningsår.
- I listan med bilder är det bild, titel och författare med i informationen.
Beskrivning av vald titel
- Här finns åter symbolerna för vilken typ av medium det är, till exempel bok, film, ljudbok eller cd, samt vilken upplaga det är.
- För att se vilka bibliotek som har titeln inne måste du först välja medietyp, det vill säga klicka på någon av symbolerna för exempelvis bok elle e-ljudbok. Bibliotekens bestånd ( det som finns i bibliotekens samlingar) presenteras under rubrikerna Bibliotek/ Avdelning, Hylla/Placering, och Inne (anger om titeln finns inne på det aktuella biblioteket). Du kan även se om det är kö på titeln samt hur många exemplar varje bibliotek har och vilka biblioteket som har beställt titeln, men ännu inte fått den levererad.
- Här ser du också vilka ämnesord som finns förknippade med titeln, till exempel Deckare, Roman, Sverige, Fjällbacka.
Reservera
Här kan du reservera utlånade titlar. För att göra detta måste du vara inloggad. Du kan se vilka bibliotek som har boken, om den finns inne och om det är kö på den. När du klickat på knappen för att reservera får du möjlighet att välja vilket bibliotek du vill hämta boken på. Om alla exemplar är utlånade visas när lånetiden går ut för det första exemplaret.
Betyg i form av hjärtan
När du klickat dig in på den medietyp du är intresserad av kan du sätta ditt eget betyg på titeln genom att klicka i det antal hjärtan du önskar och markera om du läst titeln eller önskar läsa den. Dina åsikter kan vara viktiga för andra biblioteksanvändare när de ska välja böcker. För att sätta betyg och markera om du läst/önskar läsa titeln måste du vara inloggad.
Spara i lista
Du kan spara en titel i en lista som du namnger själv. Du kommer åt dina listor via Mina sidor. För att göra detta måste du vara inloggad.