Bästa boken jag har läst i sommar

Personalen tipsar om sina favoriter

Karin Stenlund, Malå bibliotek

Ryttarna av Mats Wahl

Ryttarna av Mats Wahl är den första delen i serien Blodregn. Den handlar om Elin som lever i ett framtida Sverige, där orkaner är vanliga och ingen snö faller.  Den pågående miljökatastrofen drabbar alla, och delar av landet är obeboeliga.

Jag tyckte att den var bra eftersom den utspelar sig på landsbygden, och innehåller lite romantik. Dessutom kändes den aktuell eftersom det i sommar har varit ovanligt varmt, och många har pratat om vad som kan vara orsaken till detta.

Iréne Norberg, Lycksele bibliotek

Diamanters skörhet av Eva Sjödin

Diamanters skörhet av Eva Sjödin är en roman inspirerad av Marilyn Monroe och inleds med filminspelningen av The misfits i Nevadaöknen. Huvudpersonen Sugar Kane är stjärnan, men en trasig sådan som stöttas och styrs av människorna hon har omkring sig och som ständigt begränsas av sitt eget mående. Hon kan leverera, men hon kan lika gärna vara i behov av oändliga bilturer i öknen.

Boken är indelad i tre delar och nyckelpersoner från Sugar Kanes liv dyker upp, som en hint om varför livet belv som det blev. Jag trodde att en bok om Marilyn Monroe på 137 sidor skulle kännas kortfattad med tanke på Joyce Carol Oates Blonde från år 2000, men den är snarare intensiv och berör mig mycket.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Sist på bollen kanske, men jag har hört mycket om Hanya Yanagiharas Ett litet liv sedan den kom ut på svenska 2016, som ”Den bästa boken jag har läst någonsin”. Jag är inte färdig än, det är en drygt 700 sidor lång karamell att fortsätta suga på under hösten, men så långt är jag fängslad!

Den handlar om fyra vänner i New York, JB, Malcom, Willem och Jude. Inledningsvis är de unga i vuxenlivet och på varsin väg mot drömmar och framgång inom skådespeleri, juridik, konst och arkitektur. Där och då är det också självklart de fyra, ett gäng i världen. Men vänskapen kommer att prövas och när en ny del i boken inleds är det inte självklart för läsaren var de finns och hur de har det i relationen till varandra. Den mystiske Jude St Francis som med sin mörka uppväxt inte riktigt tillåter någon att komma honom in på livet, fungerar dock som en sammanhållande kraft.

Gunilla Andersson, Sorsele bibliotek

Fuckboy av Cacilia Salamon

Jag vill tipsa om Fuckboy av Cecilia Salamon, med illustrationer av Louise Lindblad. Titeln  låter hård och samtidigt utlovar sig att vara en handbok, men om det är något den är så är det ett tecken i tiden på hur vi behandlar varandra och hur vi ser på kärlek och förhållanden. Och den är riktigt bra illustrerad av Louise Winblad som också är känd som Hej hej vardag.

Kan spoila direkt och berätta att författaren i slutet inte funnit sig sin drömprins utan fortfarande är på jakt, vilket i sig känns uppfriskande då läsaren inte blir skriven på näsan så som andra handböcker ofta är, liksom ”följ mina tips så blir du också lyckad och lycklig”. Här berättar hon om sina erfarenheter vilket gör att man inte behöver känna sig ensam och har man tur så slipper man kanske vara med om det själv och ser varningstecknen i tid. Det viktigaste jag bär med mig efter att ha läst denna bok är att man måste sätta sig själv i första rummet och sen får det gå som det går med kärleken.

Nuckan av Malin Lindroth

I mitt andra tips, Nuckan av Malin Lindroth, ställs frågan vad en nucka är. Måste det vara en slags frånstötande hagga som hatar män? Eller är det någon som bara inte funnit den rätte att leva med?

Malin Lindroth berättar öppenhjärtigt om sitt liv som nucka och samhällets reaktioner på detta. Personer i hennes omgivning vill ”hjälpa” tycker att hon kanske borde bli lesbisk istället eller kanske bli mer feminin för att locka till sig männen. Nucka är ofta en väldigt nedlåtande term och i denna bok försöker hon reclaima ordet och ta bort skammen.

Något jag funderade en del på är hur nuckan står sig jämtemot termen gammpojk, en term som jag som sörlänning inte kände till sen innan... (Rekommenderar Lissa Nordins bok Man ska ju vara två om man vill läsa mer om gammpojkar.)

 Karin Rönnholm, Vilhelmina bibliotek

En hunds bästa vän av W. Bruce Cameron

En hunds bästa vän av W. Bruce Cameron är en riktigt fin och hjärtevärmande bok om hunden Buddy, hans människa Clarity och om den resa genom livet de gör tillsammans.

Claritys tillvaro är på många sätt trasslig och problemen staplas på varandra, men vid hennes sida dyker alltid samma trofasta och kärleksfulla hundsjäl upp – det är Buddy som återföds som olika hundar eftersom han så starkt känner att Clarity behöver honom. Boken är berättad ur ett hundperspektiv, vilket gör läsningen både rolig och rörande på en och samma gång.

Det är en historia om kärlek, hopp och om en tillgivenhet som sträcker sig långt bortom döden. Är du hundälskare är denna bok ett självklart val. Är du inte det? – Läs den ändå!