Författarbesök: Nils-Henrik Sikku och Katarina Pirak Sikku

Foto Nils-Henrik Sikku Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

03 december torsdag 2020
03 december torsdag 2020
2020-12-03 till 2020-12-03.
Plats Dorotea bibliotek

Välkommen till ett samtal online om den nyutgivna boken ”Torvkåtornas torvkåta och renägarinnan från Skåne”! Författarna Nils-Henrik Sikku och Katarina Pirak Sikku pratar om boken tillsammans med Pär Hansson som är poet och har skrivit bokens förord.

Torvkåtornas torvkåta och renägarinnan från Skåne (2020) av Nils-Henrik Sikku och Katarina Pirak Sikku skildrar familjen Walkeapää och deras kärlek och strävan efter att skapa ett hem. Är det möjligt att bygga den finaste, mest funktionella och imponerande torvkåtan i Änonjálme?

Boken förenar Nils-Henriks fantastiska känsla för ordet och Katarinas unika förmåga att fånga stämningar i sin fotokonst. Genom att knyta an till statlig bostadspolitik ger boken också en bild av hur samerna har behandlats och behandlas av kolonialt anfrätta myndigheter i Sverige.

Arrangemanget är gratis och sker online i Teams. Du behöver inte ha Teams för att delta. Anmäl dig till karin.raghall@dorotea.se senast 1 december.

Arrangörer: Dorotea samisk förvaltningskommun och Dorotea bibliotek

Om författarna

Nils-Henrik Sikku är författare, översättare, tolk och journalist. Han har skrivit dramatik och noveller. Han driver också förlaget KulaCultura Publishing och arbetar just nu på en novellsamling. Han arbetar också med berättelser för barn och unga, översätter barnlitteratur till samiska och är författarombud för det samiska området i Författarförbundet.

Katarina Pirak Sikku har efter avslutade studier på Konsthögskolan i Umeå 2005 varit yrkesverksam konstnär och verkar från hemorten Jåhkåmåhkke. Hon har i sitt konstnärskap blottlagt det svenska rasbiologiska arvet och underströmmar av personlig och kollektiv sorg som påverkat den samiska självkänslan. Under 2020 avslutar Katarina Pirak sitt treåriga bildkonst- och forskningsprojekt Att ge mitt perspektiv - Rasbiologernas spår i det samiska folkhemmet vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.

Om samtalsledaren

Pär Hansson är poet, uppvuxen i Vännäs och numera bosatt i Hammarbyhöjden. Han har publicerat sex diktsamlingar, senast Kajak som nominerades till Sveriges Radios lyrikpris 2016 och Vi plockar bär i civilisationen som fick Norrlands litteraturpris 2013. Hansson undervisar på Gotlands folkhögskola i Fårösund och är engagerad i Författarförbundets råd för samisk litteratur.