Plundring - en virtuell utställning om nazismens plundring av kulturföremål under förintelsen

Wikimedia Commons. Fotograf okänd. Utställning

Utställningen är över

01 september torsdag 2022
30 september fredag 2022
2022-09-01 till 2022-09-30.

Upplev utställningen med VR headset på Norsjö bibliotek.

Vi hjälper dig att komma igång och att navigera i VR miljön om du behöver det. Du kommer att på ett verkligt sätt uppleva konstverken samtidigt som du får höra berättelsen om plundringen.

Den virtuella utställningen ”Plundring” erbjuds gratis av Levande forum och  bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Drop in  Mån - Tors efter klockan 13 och fram tills att biblioteket stänger.

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor.

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.