Det största bytet

Spänning och action i bok som också har blivit film.

Pojken Oskari bor i norra Finland. I hans by är det tradition att alla pojkar genomgår en slags rit då de fyller 13 år. De får en pil och en båge och ska ensamma bege sig ut i skogen för att jaga. De stannar borta ett dygn. När de kommer tillbaka har de blivit män och de ska ha med sig det byte som skogen väljer att ge dem. Ett byte som säger någonting om den som har fångat det.

Oskari bor med sin pappa. Hans mamma är död. Oskaris pappa är den som har kommit ut ur skogen med det största bytet när han blev man - en björn. Men hur ska det gå för Oskari? Han är liten och späd och inte alls lika bra på att skjuta med pil och båge som sin pappa. Han orkar knappt spänna strängen på det vapen som han får med sig i skogen.

Han måste ändå sätta sig på pappas fyrhjuling och dra iväg. Väl inne i skogen träffar han på en råbock och börjar spänna bågen, men precis när han ska skjuta iväg pilen hörs ljudet av en helikopter som skrämmer iväg djuret.
Oskari tror att det är tjuvskyttar i helikoptern, men det visar vara riktiga hårdingar som är ute efter USA:s president, som han litet senare stöter på mitt i skogen. Presidenten är på väg till ett möte i Helsingfors.

Presidentens flygplan har skjutits ner, men han räddades i en slags kapsel, men nu är hans livvakt och andra män i helikoptern på väg för att ta honom till fånga. Hans livvakt har förrått honom och vill överlämna honom till en terrorist i utbyte mot pengar.

Nu blir det en jakt på liv och död för Oskari och presidenten. Ska de lyckas komma undan? Det blir spännande och riktigt otäckt ibland.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 3 augusti 2015