Gatukatten Bob

Charmigt och gripande om vänskapen mellan kille med problem och gatukatt

James har haft ett struligt liv i många år. Han har bott både i Australien och i England, känner sig litet rotlös och blev mobbad i skolan. Han har varit hemlös i London under en tid, men har nu fått en träningslägenhet eftersom han har bestämt sig för att försöka bli fri från sitt heroinmissbruk.


Han försörjer sig som gatumusikant, vilket inte är så lätt alla gånger. En dyster kväll i mars när han kommer hem från sitt spelande ligger det en röd katt hopkrupen på en dörrmatta utanför en av lägenheterna i huset där han bor. Nästa morgon ligger katten kvar på mattan. Katten är väldigt mager och pälsen är i dåligt skick. Efter en tid inser James att katten troligtvis är hemlös. Han charmas av kattens sätt att närma sig honom och fast han egentligen inte vill det flyttar Bob, som han får heta, in hos James. Hur ska det gå? James som har svårt att få ihop pengar till sitt eget uppehälle?


Det löser sig, för en dag smyger Bob efter James och de har redan hunnit gå långt, så Bob får följa med, även på bussen. Att gå den sista biten till James spelställe tar mycket längre tid än vanligt för det är många som vill stanna och prata med och beundra katten. Nu har Bob fått medicin och mat och är inte lika mager längre. Han är en charmig katt, som många lägger märke till. Bob får sitta i gitarrfodralet då James spelar och när kvällen kommer finns det mycket mer pengar där än vad det brukar.

Så här fortsätter dagarna. Ofta följer Bob med och då blir det mer klirr i kassan, men vissa dagar stannar han hemma, han väljer själv. Ibland händer det hemska saker, som när äckliga hundar eller hemska människor skrämmer honom. Vid två tillfällen blir han rädd och springer iväg och James tror att han har mist sin vän, men han hittar honom. Gatulivet är tufft, det får både Bob och James erfara. Det händer saker som gör att James känner att han inte kan vara gatumusikant längre och då börjar han sälja en tidning för hemlösa. Det är också tufft, men hela tiden har han den kloka, härliga katten vid sin sida.


Det här är verkligen en fin berättelse om hur vänskapen med en katt kan förändra en människas liv. James tror inte att han hade klarat att bli drogfri om inte Bob hade ”valt” honom.


Du kan även följa James och hans kompis på deras Twitterkonto: @streetcatbob och på Facebook, där sidan heter James Bowen & Street Cat Bob. På Youtube finns det också flera filmer med de två vännerna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 16 december 2013