Lilla Sticka i landet Lycka

Drömskt om annan värld

En flicka har fått en fin, röd kälke av sina föräldrar. Hon går motvilligt ut för att provåka den. Om hennes storebror Tomek hade varit med hade hon tyckt att det var roligt, men hennes bror är försvunnen. De har letat och letat. Flickan har gråtit på nätterna och föräldrarna har försökt trösta.

I fickan har flickan en flöjt som hon har fått av Tomek. Någonting händer plötsligt när hon åker med kälken nerför backen. Kälken styr henne mot en gran och under den åker hon rakt ner i en tunnel av is. Hon slår i huvudet och när hon vaknar har hon kommit till landet Lycka. Där bor allehanda stora insekter och vattendjur. Skalbaggen herr Jacobi är klädd i fluga och frack och han hälsar henne välkommen. Han pratar litet konstigt och roligt. Han kallar jordgubbar för bordgubbar och blåbär för slåbär bland annat.


Tillsammans med honom surfar hon bakom två fiskar, flyger på en trollslända och nästa dag träffar hon en krabba. Krabban visar sig vara mycket elak. Den samlar på pärlor och varje år kräver den att få ett barn av herr Jacobi. Det barnet måste tillsammans med andra barn som han tagit till fånga samla in pärlor. På natten stänger krabban in dem i en grotta, som den vaktar.


Inne i grottan hör flickan att någon spelar på en flöjt. Vem kan det vara? Flickan vill rymma, men hur ska hon och de andra barnen lyckas med det?


Martin Widmark är en välkänd författare. Det är han som skriver de populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Bilderna i boken är gjorda av den polska illustratören Emilia Dziubak. Henne kände åtminstone inte jag till. Jag tycker väldigt mycket om hennes bilder.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 22 januari 2016