Naku, nakuu, nakuuu

Härliga bilder i prisbelönt bok från Filippinerna

Pojken Isko har bråttom. Det är något som bekymrar honom. Han träffar sin smutsiga kusin Kaloy, som har spindlar i en ask. Isko undrar om kusinen vet varifrån små spindlar kommer. Han hastar vidare och träffar kompisen Iya, som nyss har fått en hundvalp. ”Var kommer valpar ifrån?” frågar Isko. När han fått svar springer han vidare mumlandes ”Naku, nakuu, nakuuu!” Det betyder ungefär oj, oj, oj.

Efter det hamnar Isko hos en doktor och hans fråga till henne är ”Var kommer småbarn ifrån?”  Efter att doktorn förklarat ställer Isko den brännande frågan: ”Men… vad händer med babyns storebror?”  Det var alltså där skon klämde – mamma väntar barn och Isko oroar sig för hur det ska gå för honom när hans lilla bebissyskon kommer till världen.

Nu springer han hem till mamma, men på vägen träffar han en klasskompis som har en storebror och han frågar kompisen om det är roligt att ha en bror. Kompisen förklarar hur brodern hjälper honom med svåra läxor, försvarar honom när någon bråkar och leker med honom. Det känns tryggt för Isko och nu springer han hem och kramar om mammas runda, stora mage.

Jag tycker mycket om illustrationerna i boken. Jag anar litet kubistiska drag i några av dem.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 26 februari 2013